Stabilire salariu la revenirea din concediu crestere copil. Ce modificari se pot face?

majorare salariu revenire din cccconcediu crestere copillegea 202/2002majorare salariu concediu maternitate
Stabilire salariu la revenirea din concediu crestere copil. Ce modificari se pot face?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate a majorat salariile angajatilor sai, iar o salariata aflata in perioada de concediu ingrijire copil urmeaza sa revina la locul de munca.  Insasi salariata, daca ar fi fost in activitate ar fi beneficiat de o serie de majorari ale salariului, urmare indeplinirii unor conditii de vechime prevazute in contractul colectiv de munca. La revenirea din concediul de ingrijire a copilului salariul angajatei va trebui sa fie obligatoriu actualizat cu modificarile prezentate mai sus, se va mentine salariul detinut la data intrarii in concediul de ingrijire a copilului sau poate fi un temei de renegociere a acestuia netinandu-se cont de elementele descrise?
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariata revenita din concediu crestere copil revine pe postul detinut la data intrarii in CCC. Pe durata CCC contractul de munca al salariatei se suspenda in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Or, pe durata suspendarii contractului se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii). 
 
In ceea ce priveste modificarea contractului de munca, dupa revenirea salariatei in unitate pe aceeasi functie pe care se afla la data intrarii in CCC, se va putea realiza numai cu acordul salariatei, in conditiile stabilite prin Contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul societatii. Angajatorul, la revenirea salariatei din concediu crestere copil trebuie sa ii redea acesteia acelasi post detinut la data suspendarii CIM, fiind conservate toate elementele din cadrul acestuia, inclusiv salariul.
 
Asadar, practic pe durata suspendarii contractului de munca pentru concediu crestere copil contractul de munca s-a conservat.
La revenirea din concediul de crestere copil cele doua parti pot renegocia elementele CIM suspendat anterior, inclusiv din perspectiva drepturilor salariale.
 
Astfel, conform art. 49 alin. (3) din Codul muncii, pe durata suspendarii contractului individual de munca pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
In concluzie, daca in contractul colectiv de munca nu exista o prevedere expresa prin care sa se stabileasca in ce conditii nu se acorda majortarile salariale sau alte drepturi de natura salariala, toti salariatii vor beneficia de acestea. Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii).
 
Prin urmare, relevanta prezinta dispozitiile CCM aplicabil la nivelul unitatii, in cuprinsul acestuia trebuind sa fie prevazut modul de renegociere si de restabilire a drepturilor salariale ale salariatei la revenirea din concediul de crestere a copilului. Daca CCM nu prevede ca pe perioada suspendarii CIM drepturile acordate celorlalti salariati nu se acorda si celor aflati in perioada de suspendare, apreciem ca la incetarea suspendarii, respectiv la revenirea din concediul crestere copil, angajatorul are obligatia sa acorde si acestui salariat drepturile ce decurg din CCM, inclusiv drepturile de natura salariala, incheind in acest sens un act aditional la contractul de munca.

 
Semnalam ca angajatorul trebuie sa respecte principiul nediscriminarii si sa acorde la munca egala aceleasi drepturi tuturor salariatilor, astfel cum sunt acestea negociate si cuprinse in CIM sau CCM aplicabil, putand incheia in acest sens act aditional.
 
Conform art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
 
Conform art. 10 alin. (1) din acelasi act normativ, maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare.
 
Astfel, daca angajatorul a majorat salariile celorlalti salariati si nu va acorda majorarea si salariatei care revine din concediul pentru cresterea copilului, se poate aprecia ca exista o situatie de discriminare fata de salariata pe motiv de maternitate.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

ReviSal in 2022


Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!

Caiet practic de completare in ReviSal elimina neclaritatile de orice fel.

Cu ajutorul lui:

- obtineti pe loc solutia dorita;
- aveti intotdeauna certitudinea ca transmiteti in ReviSal exact ceea ce trebuie;
- eliminati total riscul unor amenzi.

...Vezi AICI lista completa <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu revenire din cccconcediu crestere copillegea 202/2002majorare salariu concediu maternitate

Data aparitiei: 21 Aprilie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Stabilire salariu la revenirea din concediu crestere copil. Ce modificari se pot face? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Vechimea in munca pentru pensie. Alte ajutoareIntrebare: 1. Cat trebuie sa ai vechime minima in munca pentru a beneficia de pensie si care este cuantumul pensiei cu stagiu minim ani si minim cotizatie (salariu minim, norma 2h/zi)? 2. O persoana care nu lucrat niciodata beneficiaza de ajutor de somaj sau alta forma de ajutor cand implineste varsta de pensie? In ce cuantum?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Acordare zi libera pentru analize medicaleIntrebare: O salariata ne-a cerut o zi libera pt efectuarea unor analize/investigatii pt discopatie lombara. Exista o baza legala pt acordarea acestei zile libere?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]