Stabilire salariu la revenirea din concediu crestere copil. Ce modificari se pot face?

majorare salariu revenire din cccconcediu crestere copillegea 202/2002majorare salariu concediu maternitate
Stabilire salariu la revenirea din concediu crestere copil. Ce modificari se pot face?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate a majorat salariile angajatilor sai, iar o salariata aflata in perioada de concediu ingrijire copil urmeaza sa revina la locul de munca.  Insasi salariata, daca ar fi fost in activitate ar fi beneficiat de o serie de majorari ale salariului, urmare indeplinirii unor conditii de vechime prevazute in contractul colectiv de munca. La revenirea din concediul de ingrijire a copilului salariul angajatei va trebui sa fie obligatoriu actualizat cu modificarile prezentate mai sus, se va mentine salariul detinut la data intrarii in concediul de ingrijire a copilului sau poate fi un temei de renegociere a acestuia netinandu-se cont de elementele descrise?
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariata revenita din concediu crestere copil revine pe postul detinut la data intrarii in CCC. Pe durata CCC contractul de munca al salariatei se suspenda in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Or, pe durata suspendarii contractului se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii). 
 
In ceea ce priveste modificarea contractului de munca, dupa revenirea salariatei in unitate pe aceeasi functie pe care se afla la data intrarii in CCC, se va putea realiza numai cu acordul salariatei, in conditiile stabilite prin Contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul societatii. Angajatorul, la revenirea salariatei din concediu crestere copil trebuie sa ii redea acesteia acelasi post detinut la data suspendarii CIM, fiind conservate toate elementele din cadrul acestuia, inclusiv salariul.
 
Asadar, practic pe durata suspendarii contractului de munca pentru concediu crestere copil contractul de munca s-a conservat.
La revenirea din concediul de crestere copil cele doua parti pot renegocia elementele CIM suspendat anterior, inclusiv din perspectiva drepturilor salariale.
 
Astfel, conform art. 49 alin. (3) din Codul muncii, pe durata suspendarii contractului individual de munca pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
In concluzie, daca in contractul colectiv de munca nu exista o prevedere expresa prin care sa se stabileasca in ce conditii nu se acorda majortarile salariale sau alte drepturi de natura salariala, toti salariatii vor beneficia de acestea. Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii).
 
Prin urmare, relevanta prezinta dispozitiile CCM aplicabil la nivelul unitatii, in cuprinsul acestuia trebuind sa fie prevazut modul de renegociere si de restabilire a drepturilor salariale ale salariatei la revenirea din concediul de crestere a copilului. Daca CCM nu prevede ca pe perioada suspendarii CIM drepturile acordate celorlalti salariati nu se acorda si celor aflati in perioada de suspendare, apreciem ca la incetarea suspendarii, respectiv la revenirea din concediul crestere copil, angajatorul are obligatia sa acorde si acestui salariat drepturile ce decurg din CCM, inclusiv drepturile de natura salariala, incheind in acest sens un act aditional la contractul de munca.

 
Semnalam ca angajatorul trebuie sa respecte principiul nediscriminarii si sa acorde la munca egala aceleasi drepturi tuturor salariatilor, astfel cum sunt acestea negociate si cuprinse in CIM sau CCM aplicabil, putand incheia in acest sens act aditional.
 
Conform art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, la incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
 
Conform art. 10 alin. (1) din acelasi act normativ, maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare.
 
Astfel, daca angajatorul a majorat salariile celorlalti salariati si nu va acorda majorarea si salariatei care revine din concediul pentru cresterea copilului, se poate aprecia ca exista o situatie de discriminare fata de salariata pe motiv de maternitate.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu revenire din cccconcediu crestere copillegea 202/2002majorare salariu concediu maternitate

Data aparitiei: 21 Aprilie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stabilire salariu la revenirea din concediu crestere copil. Ce modificari se pot face? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]