In momentul de fata, stagiul de cotizare este de doar 1 luna, dar aceste reguli vor fi valabile doar pana la jumatatea lui 2018.
Guvernul a adoptat o OUG pentru concediile medicale, iar in acest fel cei care sunt aflati in concediu medical vor beneficia de acelasi nivel al indemnizatiei aflat in plata pana la sfarsitul anului trecut. Este vorba inclusiv de indemnizatiile pentru mame obtinute din concediul medical pentru sarcina si lauzie, pentru risc maternal, dar si pentru ingrijirea copilului bolnav.
In primul semestru al anului 2018, se va mentine reglementarea din anul 2017, conform careia stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, a declarat Nelu Barbu.
De la 1 iulie 2018 se va reveni la stagiul minim de asigurare de 6 luni, realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"Am o intrebare referitoare la un certificat de concediu medical care nu are stagiu de cotizare si nu il putem platii. Intrebarea este cum trebuie sa apara acest medical in statul de plata si in declaratia 112 asigurat? Am incercat sa introduc orele de medical dar D112 da eroare ca nu are indemnizatie de medical. Cum putem proceda sa apara ca absenta motivata atat pe stat cat si in D112?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Va reamintim ca, potrivit art. 3 indice 1 lit. a) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
Astfel, atat concediul medical cat si indemnizatia medicala pot fi acordate daca este indeplinita conditia stagiului de cotizare cu exceptia situatiilor in care concediile medicale se acorda fara conditia stagiului de cotizare.
Date fiind circumstantele, daca salariatul nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, nu i se acorda concediu medical (cu exceptia concediilor medicale care se acorda fara stagiu de cotizare) si indemnizatie medicala.
Salariatul poate fi pontat absent motivat (fara venit) iar in formularul 112 va fi inregistrat cu ore suspendate.
Sursa: PortalCodulMuncii