"Societatea are angajati trimisi in delegatie atat in Romania cat si in UE care primesc o diurna sub valoarea maxima. Valoarea diurnei este evidentiata in D112 in campul E3_62 "Indemnizatii de delegare neimpozabile ". Aceasta valoare trebuie cuprinsa si in suma incasata E3_16? In cazul in care decontul se realizeaza in alta luna decat in luna in care s-a efectuat deplasarea diurna primita va fi evidentiata in luna inchiderii decontului?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit Instructiunilor de completare a Declaratiei 112 in Sectiunea E - Date privind impozitul pe venit, Randul 28 „Suma incasata” se completeaza cu suma incasata efectiv de catre angajat, la care se adauga, dupa caz, sumele reprezentand debite, pe care angajatorul le retine si le vireaza in numele acestuia (popriri, pensie alimentara, etc).
Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, DETALII AICI >>>
Nu exista o alta prevedere legala care sa reglementeze suma incasata. Intrucat in prezent randul 8 din formularul 112 cuprinde atat veniturile impozabile cat si pe cele neimpozabile, consideram ca la randul 28 se inregistreaza atat veniturile impozabile cat si cele neimpozabile, asadar inclusiv indemnizatia de delegare neimpozabila.
Referitor la luna in care diurna se considera venit, avem doua reglementari in Codul fiscal:
Art. 76
6) Indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii in alta localitate, in Romania si in strainatate, se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul. Impozitul se calculeaza si se retine prin cumularea cu veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
(7) Pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, impozabile, primite pe perioada detasarii/deplasarii, potrivit prevederilor alin. (2) lit. k)-n), impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial, potrivit prevederilor art. 80 si 82, dupa caz.
Astfel, daca salariatii au fost delegati indemnizatia de delegare se inregistreaza in declaratia 112 in luna aprobarii decontului. Daca salariatii au fost detasati, indemnizatia de detasare se inregistreaza in declaratia 112 in luna platii. Nu are relevanta in niciuna dintre cele doua situatii, luna pentru care se plateste diurna.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<