"Suspendare CIM In codul muncii la "art. 51 (2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern." La firmele mici, regulamentul intern nu este obligatoriu, CCM - nu exista, iar in CIM nu este specificat ce se intampla in cazul absentelor nemotivate. Poate fi suspendat CIM in aceasta situatie?"
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
Perioada absentelor nemotivate reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, iar neinregistrarea acesteia poate atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului.
Situatia absentarii de la locul de munca face obiectul cercetarii disciplinare, a procesului-verbal incheiat cu aceasta ocazie precum si a avertismentului emis de angajator. Totodata, din pontaj reiese ora de incepere si ora de sfarsit a programului de lucru conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii.
ATENTIE!
In cosecinta, pe durata absentelor nemotivate contractul de munca se suspenda si se transmite in Revisal.
Conform art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal):
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei urmatoarele fapte:
d) netransmiterea datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. l) -p), in termenele prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c) – f);
La art. 3 alin. (2) lit. o) sunt prevazute: perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
In consecinta, absentele nemotivate suspenda contractul de munca conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii iar suspendarea se raporteaza in Revisal, astfel cum am expus mai sus, indiferent de modul de organizare al angajatorului.
Nu este necesara reglementarea suspendarii contractului de munca pentru absente nemotivate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern sub aspectul suspendarii.
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern. Astfel, datorita faptului ca aceasta prevedere legala stabileste ca, contractul individual de munca poate fi suspendat in conditiile prevazute de documentele enumerate, in practica exista persoana care considera ca exista posibilitatea ca salariatii sa absenteze nemotivat fara suspendarea contractului individual de munca.
In ce conditii salariatul poate motiva absentele de la locul de munca?
Nu impartasim acest punct de vedere. Din punctul nostru de vedere, in contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca sau prin regulamentul intern se poate stabili de exemplu in ce conditii salariatul poate motiva absentele de la locul de munca, motivele care pot justifica absentele de la locul de munca, etc. Dar prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca sau prin regulamentul intern consideram ca nu s-ar putea stabili cand nu s-ar suspenda contractul individual de munca in cazul absentelor nemotivate deoarece in orice ipoteza in care salariatul absenteaza nemotivat, contractul individual de munca se suspenda intrucat salariatul nu presteaza munca iar angajatorul nu are obligatia sa il plateasca.
Intrucat suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
In Revisal, daca nu se inregistreaza suspendarea, zilele de absenta nemotivate apar ca vechime in munca. Intrucat nu sunt platite vor aparea in formularul 112 ca zile neplatite si nu se inregistreaza ca stagiu la sistemul de pensii.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.
Daca ulterior salariatul prezinta un certificat medical pentru perioada in care a absentat de la locul de munca, inregistrarea suspendarii CIM in Revisal va fi anulata.
Temeiul legal pentru absente nemotivate este art. 51 alin. (2) din Codul muncii.
In concluzie, perioada absentelor nemotivate reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, iar neinregistrarea poate atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<