legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariat cu doua contracte de munca la acelasi angajator. Calcul salarii

contract muncadeducere personalacalcul salariiCodul fiscalHG 1397/2010


Vom analiza mai jos cum vom completa declaratia 112 in cazul unui salariat al carui contract individual de munca in data de 22 iunie 2012, la data primirii deciziei de pensionare, iar incepand cu 23 iunie 2012 a fost reangajat ca pensionar cu functie de baza in cadrul societatii. Mentionam ca in baza contractului din perioada 1-22 iunie a obtinut un venit mai mare decat plafonul de 5 ori castigul salariat mediu pe economie, iar in perioada 23-30 iunie a realizat in venit mai mic de 1.000 lei. Vom vedea astfel cum se plafoneaza CAS-ul si cum se acorda deducerea personala.

Raspuns:

Potrivit art. 296 indice 4 alin. (1), baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b) reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:

   a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile din salarii cuprind salariile de baza corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile care se acorda potrivit legii;
 (.....)
Alin. (2) al acestui articol stabileste ca, in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

Asadar, in cazul salariatului care in luna iunie obtine venituri din salarii in baza a doua contracte incheiate cu acelasi angajator, baza lunara de calcul a contributiei individuala de asigurari sociale se calculeaza asupra castigului brut realizat, care include toate veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza celor 2 contracte de munca. In situatia in care totalul acestor venituri este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza in limita acestui plafon.

Conform art. 56 alin. (1) din Codul fiscal , persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Deducerea personala se va acorda in functie de venitul lunar brut din salarii realizat la functia de baza in luna iunie 2012. Instructiunile de completare a formularului Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aprobate prin HG 1397/2010 stabilesc urmatoarele:

SECTIUNEA B se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la Sectiunea A (a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator sau a avut concedii medicale ori a lucrat in conditii diferite de munca sau a beneficiat de indemnizatii ori de motive de scutire).

B.1. Contract/Contracte de munca sau/si somaj tehnic beneficiar de scutire.

In situatia in care asiguratul are mai multe contracte de munca incheiate cu angajatorul respectiv sau persoana fizica se incadreaza in mai multe tipuri de asigurat, se va completa cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat de asigurat cu angajatorul respectiv, sau pentru fiecare tip de asigurat, cu date referitoare la:
(......).
Asadar, pentru salariatul care are 2 contracte de munca, in luna iunie se va completa cate o inregistrare pentru fiecare contract incheiat cu angajatorul respectiv.
In Anexa nr.1.2 Anexa asigurat a Formularului 112 se alege Sectiunea B, se completeaza datele solicitate la B.1. Contract/Contracte de munca sau/si somaj tehnic beneficiar de scutire, Randurile 1-11 pentru primul contract de munca, se bifeaza ADAUGA SECTIUNE B 1 iar in Sectiunea B1 astfel adaugata se completeaza datele pentru cel de-al doilea contract de munca.

In centralizatorul B.4. Centralizator asigurat la Randul 7 Baza Contributie individuala ASIGURARI SOCIALE plafonata  se va inscrie automat castigul brut care constituie baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, plafonata.


de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract muncadeducere personalacalcul salariiCodul fiscalHG 1397/2010

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 11 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariat cu doua contracte de munca la acelasi angajator. Calcul salarii Nota: 2.67 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim pentru calculul contributiei la fondul pentru handicap. Domeniul constructiiIntrebare: Societatea nostra aplica masurile pentru constructori (cod CAEN 2223) Ce salariul de baza minim brut pe tara folosim la calculul contributiei pentru fondul handicapati in baza noilor reglementari care au completat si modificat Legea 448/2006, 2.230 sau 3.000 care este salariul minim pentru "constructori". Noi credem ca ar trebui sa folosim 2.230 dar vrem sa stim si opinia dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatia pentru concediu crestere copil intra in baza de calcul al indemnizatiei de maternitateIntrebare: Avem o angajata care s-a intors din concediu crestere copil pe data de 24.08.2020 si a intrat o luna in concediu fara salariu (pana pe 24.09). La intoarcerea din concediu fara salariu va intra direct in concediu de risc maternal (este gravida). Perioada de concediu crestere copil se considera stagiu de cotizare? Cum calculez concediul medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]