Aproape jumatate dintre britanici nu vor ca romanii sau bulgarii sa aiba drept de munca in Marea Britanie potrivit unui sondaj realizat de postul de televiziune Channel 5 si publicat luni in pagina electronica.
Astfel, 47 la suta dintre britanici considera ca imigrantii din Romania si Bulgaria nu ar trebui sa aiba dreptul sa traiasca, sa lucreze si sa pretinda beneficii sociale in Marea Britanie.
Mai exact, acestia sunt de parere ca romanii si bulgarii nu ar trebui sa aiba aceleasi drepturi de a munci, de a se instala si de a cere beneficii sociale in Marea Britanie ca toti ceilalti cetateni europeni (inclusiv din tari ca Polonia, Germania si Lituania), cei care impartasesc aceasta opinie fiind in procent de 47%.
Doar 25 la suta dintre persoanele chestionate au raspuns pozitiv.. Alti18 la suta s-au declarat in favoarea unor drepturi limitate comparativ cu cele ale altor tari UE, iar 10 la suta au raspuns ca "nu stiu".
Peste jumatate dintre cetatenii chestionati (53 la suta) cred ca imigrantii europeni veniti recent in Marea Britanie contribuie la buget intr-o proportie mai mica decat beneficiaza de sistemul de ajutoare sociale.
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Britanicii considera, de asemenea, ca per total, imigratia a avut un impact negativ asupra tarii lor (56 la suta). Ei cred in proportie de 43 la suta ca imigrantii din tarile est-europene precum Polonia, Letonia si Lituania nu au adus niciun beneficiu Marii Britanii si doar 4 la suta cred ca acestia au adus bani la buget si au platit taxe. Alti 17 la suta cred ca acestia au contribuit la cresterea diversitatii culturale, iar 28 la suta cred ca au adus o etica buna a muncii si calificare pentru economia britanica.
Ei considera, de asemenea, ca cele mai mari probleme cauzate de imigranti in Marea Britanie sunt impactul negativ pe care l-au avut acestia asupra lucratorilor autohtoni in materie de salarii si locuri de munca (31 la suta), impactul asupra serviciilor (de exemplu scoli sau spitale), cu 22 la suta, solicitarea de beneficii sociale (21 la suta), cresterea infractionalitatii (8 la suta) sau efectul negativ asupra culturii britanice (5 la suta). Doar 7 la suta cred ca nu au fost probleme.
Potrivit sondajului, problema imigratiei apare drept unul dintre factorii principali care ii determina pe britanici sa vrea ca tara lor sa se retraga din UE (29 la suta). Cu toate acestea, 21 la suta declara ca ar vrea ca Marea Britanie sa se retraga din UE chiar daca nu ar fi problema imigratiei.
Sursa: Mediafax