Procedura in cazul abaterilor disciplinare - de ce trebuie stabilite prin Regulamentul Intern?

procedura disciplinararaspundere disciplinara regulament intern
Procedura in cazul abaterilor disciplinare - de ce trebuie stabilite prin Regulamentul Intern?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul in care societatea are un angajat la un punct de lucru care realizeaza abateri disciplinare repetate si care a fost avertizat deja verbal de mai multe ori, care este in opinia dvs. procedura de sanctionare disciplinara cu avertisment in scris, avand in vedere faptul ca superiorul angajatului nu este un angajat ci un colaborator al societatii, care are ctr de prestari servicii pe domeniul corespunzator. Mai precis colaboratorul ar putea sa emita un referat cu abaterile savarsite de catre angajat, avand in vedere ca dansul nu este angajat ci colaborator? Apoi avand in vedere ca pt sanctionarea disciplinara cu avertisment scris nu este necesara cercetarea disciplinara, procedura ramane doar referatul disciplinar si apoi decizia de sanctionare in baza referatului sau trebuie prezentat referatul disciplinar salariatului si in baza acestui referat sa ii solicitam si lui o nota explicativa/declaratie cu cele petrecute?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata la art. 247 si urm. din Codul muncii si este o institutie specifica dreptului muncii.
De regula, in practica, referatul/sesizarea savarsirii unei abateri disciplinare de catre un salariat este facuta de superiorul ierarhic al salariatului si este adresata conducerii societatii. Sesizarea se face in scris si are la baza situatia constatata.
 
Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern - Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:
distribuirea bacsisului catre salariati
programul flexibil de lucru
supravegherea video a activitatii in firma
protectia avertizorilor de integritate etc.!
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet, detalii AICI >>>
 
In situatia prezentata de dumneavoastra, nu este clar in baza carui temei legal superiorul ierarhic al unui salariat al unei societati este o persoana care nu are relatii de munca cu societatea ci este un prestator extern de servicii, un colaborator al angajatorului.
 
In aceste conditii apreciem ca referatul/sesizarea disciplinara nu poate veni din partea acestui colaborator extern, ci va trebui realizata de o persoana cu functie de conducere care este in relatii de munca cu angajatorul. Sesizarea ar trebui sa contina o descriere a faptelor dar si propunerea de sanctionare cu avertisment scris.
 
Intr-adevar, avertismentul scris este singura sanctiune disciplinara care se poate dispune fara a fi obligatorie cercetarea prealabila.
Codul muncii nu prevede, insa, in opinia noastra, referatul ar trebui adus la cunostinta salariatului, dar daca se solicita si un punct de vedere al acestuia deja devine cercetare disciplinara si ea trebuie realizata conform prevederilor Codului muncii. Asa cum precizati si dumneavoastra, decizia de sanctionare se face in baza referatului.
 
Din cele mentionate de dumneavoastra intelegem ca este vorba de abateri repetate savarsite de catre salariat fiind deja avertizat verbal de mai multe ori si, in aceste conditii, s-ar putea ca abaterea disciplinara repetata sa necesite o cercetare mai amanuntita si o sanctiune mai serioasa decat avertismentul scris.
 
In orice caz, procedura disciplinara, abaterile disciplinare, gravitatea acestora in cazul in care se repeta trebuie sa fie reglementate, in mod obligatoriu, in conformitate cu prevederile din Codul muncii  - art. 242 lit. e) – g) - prin Regulamentul intern al angajatorului, astfel incat, atunci cand apare o situatie disciplinara, procedura stabilita prin regulament sa se aplice imediat.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura disciplinararaspundere disciplinara regulament intern

Data aparitiei: 28 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura in cazul abaterilor disciplinare - de ce trebuie stabilite prin Regulamentul Intern? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]