"In cazul in care societatea are un angajat la un punct de lucru care realizeaza abateri disciplinare repetate si care a fost avertizat deja verbal de mai multe ori, care este in opinia dvs. procedura de sanctionare disciplinara cu avertisment in scris, avand in vedere faptul ca superiorul angajatului nu este un angajat ci un colaborator al societatii, care are ctr de prestari servicii pe domeniul corespunzator. Mai precis colaboratorul ar putea sa emita un referat cu abaterile savarsite de catre angajat, avand in vedere ca dansul nu este angajat ci colaborator? Apoi avand in vedere ca pt sanctionarea disciplinara cu avertisment scris nu este necesara cercetarea disciplinara, procedura ramane doar referatul disciplinar si apoi decizia de sanctionare in baza referatului sau trebuie prezentat referatul disciplinar salariatului si in baza acestui referat sa ii solicitam si lui o nota explicativa/declaratie cu cele petrecute?"
Raspunsul specialistilor:
Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata la art. 247 si urm. din Codul muncii si este o institutie specifica dreptului muncii.
De regula, in practica, referatul/sesizarea savarsirii unei abateri disciplinare de catre un salariat este facuta de superiorul ierarhic al salariatului si este adresata conducerii societatii. Sesizarea se face in scris si are la baza situatia constatata.
Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern - Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:
distribuirea bacsisului catre salariati
programul flexibil de lucru
supravegherea video a activitatii in firma
protectia avertizorilor de integritate etc.!
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet, detalii AICI >>>
In situatia prezentata de dumneavoastra, nu este clar in baza carui temei legal superiorul ierarhic al unui salariat al unei societati este o persoana care nu are relatii de munca cu societatea ci este un prestator extern de servicii, un colaborator al angajatorului.
In aceste conditii apreciem ca referatul/sesizarea disciplinara nu poate veni din partea acestui colaborator extern, ci va trebui realizata de o persoana cu functie de conducere care este in relatii de munca cu angajatorul. Sesizarea ar trebui sa contina o descriere a faptelor dar si propunerea de sanctionare cu avertisment scris.
Intr-adevar, avertismentul scris este singura sanctiune disciplinara care se poate dispune fara a fi obligatorie cercetarea prealabila.
Codul muncii nu prevede, insa, in opinia noastra, referatul ar trebui adus la cunostinta salariatului, dar daca se solicita si un punct de vedere al acestuia deja devine
cercetare disciplinara si ea trebuie realizata conform prevederilor Codului muncii. Asa cum precizati si dumneavoastra, decizia de sanctionare se face in baza referatului.
Din cele mentionate de dumneavoastra intelegem ca este vorba de abateri repetate savarsite de catre salariat fiind deja avertizat verbal de mai multe ori si, in aceste conditii, s-ar putea ca abaterea disciplinara repetata sa necesite o cercetare mai amanuntita si o sanctiune mai serioasa decat avertismentul scris.
In orice caz, procedura disciplinara, abaterile disciplinare, gravitatea acestora in cazul in care se repeta trebuie sa fie reglementate, in mod obligatoriu, in conformitate cu prevederile din Codul muncii - art. 242 lit. e) – g) - prin Regulamentul intern al angajatorului, astfel incat, atunci cand apare o situatie disciplinara, procedura stabilita prin regulament sa se aplice imediat.
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<