SSM - cati angajati romani isi pierd viata in timpul accidentelor de munca, in fiecare an? Angajatorii le pot preveni, daca respecta obligatiile!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
11 Februarie 2022
11 Februarie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
accidente de muncassm accident de muncanorme ssm 2022
SSM - cati angajati romani isi pierd viata in timpul accidentelor de munca, in fiecare an? Angajatorii le pot preveni, daca respecta obligatiile!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statisticile ITM arata ca, in Romania, isi pierd viata in accidente de munca peste 450 de angajati anual, cele mai multe accidente mortale fiind inregistrate in constructii.
 
Media accidentatilor in munca este de peste 5000 de salariati anual, dintre care aproximativ 200 sunt decedati. Ponderea cea mai mare a accidentatilor rezulta din accidentele de circulatie, accidente de traseu, constructii si silvicultura.
 

Accidentele de munca si angajatorii

 
Responsabilitatea pentru eventualele accidente va revine dvs., in calitate de angajator. Conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, riscati pana la 3 ani de inchisoare daca nu luati masurile prevazute de lege pe linie de SSM. Si chiar si in cazul fericit in care scapati doar cu o amenda, aceasta este de ordinul miilor de lei!
 
Potrivit art. 15 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 aveti nu mai putin de 32 de obligatii pe linie de SSM. Cu alte cuvinte, sunt 32 de activitati concrete de care trebuie sa va ocupati pentru a fi in regula in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca in compania dvs. 
 
Un specialist de calibru in domeniul SSM este gata sa va dezvaluie toate secretele acestui domeniu extrem de sensibil!
 
Va invitam sa participati in perioada 17-20 martie 2022 la Seminarul National de Securitate si Sanatate in Munca, detalii aici >>>
 

De ce trebuie sa participati la Seminarul National de Securitate si Sanatate in Munca?
 

Motivul e simplu: nerespectarea normelor de protectia muncii va poate aduce o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare!
 
Si asta deoarece abaterile pe linie de SSM pot avea concretizate in accidente dramatice, dupa cum arata titlurile frecvente din mass media:  
 
"Doi muncitori au murit, luni dimineata, in judetul Ialomita, dupa ce un zid al unei constructii la care lucrau s-a prabusit peste ei"
"O grinda de beton a cazut peste doua persoane, pe santierul Autostrazii Bucuresti- Ploiesti, in zona Moara Vlasiei"
"Un muncitor a cazut de pe o schela, de la o inaltime de 6 metri, suferind o fractura de bazin"
"Soferul unei autobasculante a fost grav ranit la cap de capacul benei care s-a prabusit peste el"
"Un barbat in varsta de 52 de ani, angajat al Termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a decedat joi dimineata dupa ce un scut al unui motor electric a cazut peste el"
"Un barbat in varsta de 38 de ani a murit electrocutat pe un stalp, la o inaltime de sase metri. Barbatul lucra la o firma de cablu din Brasov"  
 
 
 
Nu uitati!
 
In Legea nr. 286/2009 privind Codul penal se specifica foarte clar ce riscati pentru neluarea sau nerespectarea masurilor legale privind securitatea si sanatatea in munca:
 
Art. 349
 
Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca
 
(1) Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
 
Art. 350
 
Nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca
(1) Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor.
(3) Faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) savarsite din culpa se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]