Statul de salarii pentru CIM cu timp partial

08 Octombrie 2012
08 Octombrie 2012
CIM cu timp partialStatul de salarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Statele de plata se pot face cu norma de lucru pe luna, conform pontajului? Putem avea un contract de munca cu 40 de ore pe luna? Pontajul transmis va avea 5 zile ale lunii cu 8 ore pe zi; statul de plata se face la fel, sau trebuie trecuta norma zilnica pentru a calcula salariul?

Raspuns:
In cazul contractelor individuale de munca cu fractiune de norma, durata muncii se stabileste in raport cu durata muncii saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil, astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.
In acest sens sunt dispozitiile art. 103 din Codul muncii, republicat, potrivit carora salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Prin urmare, este posibil ca salariatul cu fractiune de norma sa desfasoare activitate zilnic sau nu mai o parte din zilele saptamanii ori doar intr-o anumita saptamana a lunii etc.

Conform Normei specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008 Statul de salarii serveste ca:
- document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Se intocmeste intr-un exemplar sau in doua exemplare, dupa caz, lunar, pe sectii, ateliere, servicii etc., pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv, a documentelor de centralizare a salariilor individuale pentru muncitorii salarizati in acord etc., a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, certificatelor medicale.

In statul de salarii se va inscrie salariul de baza conform contractului individual de munca (pe ora, zi sau luna), timpul lucrat (ore sau zile), timpul nelucrat (ore sau zile), salariul de baza realizat pentru timpul efectiv lucrat. Timpul efectiv lucrat si timpul nelucrat se exprima in ore sau zile conform duratei muncii. Un model al acestui formular se regaseste in Anexa nr. 3 la OMEF 3.512/2008 .

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]