Poprirea pe salariu - ce limite exista, potrivit Codului de procedura civila?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
11 Martie 2024
11 Martie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Poprirea pe salariulimita poprire salariu
Poprirea pe salariu - ce limite exista, potrivit Codului de procedura civila?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Avem un angajat pentru care am primit 3 popriri pe salariu. Exista vreo reglementare care specifica ca nu avem voie sa ii retinem pana la jumatate din venitul lunar net realizat daca are 4 copii minori? Mentionez ca are salariu minim pe economie."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 729 alin. (1)  lit. a) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
 
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic!
 
Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor - Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat! Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, detalii AICI >>>
 
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
 
Totodata, este de mentionat ca veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Intrucat din informatiile mentionate de dvs. intelegem ca veniturile din munca ale salariatul nu sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, in situatia de fata nu este aplicabila situatia de exceptie reglementata de art.729 alin.(3) din Codul de procedura civila, aceste sume putand fi urmarite pana la cel mult jumatatea venitului lunar net al debitorului.
 
Conform art. 781 alin.(5) din Codul procedura civila nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
 
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
 
Prin urmare, asa cum se poate observa la infiintarea popririi si, dupa caz, la stabilirea limitelor acesteia si a exceptiilor de la poprire, legiuitorul tine cont de venituri si destinatia acestora neavand relevanta situatia familiala a debitorului. Nu are relevanta numarul membrilor de familie ai salariatului din punct de vedere al popririi cata vreme venitul net al acestuia nu este mai mic decat cuantumul salariului minim net pe economie.
 
Insa, daca debitorul nu are alte mijloace de subzistenta, la cererea sa, executorul judecatoresc va dispune ca o parte din venituri sa serveasca pentru intretinerea rezonabila a lui si a familiei sale, pe toata durata urmaririi, dispozitiile art. 833 din Codul de procedura civila aplicandu-se in mod corespunzator.
 
Asadar, apreciem ca debitorul poate uza de aceste dispozitii legale, prin formularea unei cereri adresata executorului judecatoresc, insa pana la primirea unei noi instiintari, opinam ca tertul poprit este obligat la indeplinirea obligatiilor stabilite in sarcina sa, retinand sumele in limitele prevazute de lege.
 
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]