In Europa se poarta un model neobisnuit de contract

12 August 2013
12 August 2013
Angajare si Concedierecontracte de muncapiata munciiore de munca zeoacord pe proiect
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Noi contracte mai putin obisnuite par sa devina modelele preferate ale angajatorilor.  Astfel, alaturi de contractele pe care le stim deja, se incheie colaborari prin contractul cu zero ore de munca, cele care presupun un mini-job, contractul intermitent si alte modele care au atras atentia in ultimii ani.

In acelasi timp, aceste contracte de munca reprezinta o dovada a faptului ca o slujba cu norma intreaga si contract pe perioada nedeterminata nu se mai gaseste la fel de usor.

In Anglia, ar fi mai mult de un milion de persoane, potrivit unui studiu realizat de o organizatie de profesionisti in resurse umane, angajate in baza unui  "contract cu zero ore de munca." Caracteristica prinicipala a acestui tip de contract de munca este faptul ca acestea nu garanteaza nici timpul de lucru, nici un salariul minim, iar angajatul poate fi instiiintat cu privire la ziua sa de munca cu o zi inainte. Piata fortei de munca din Marea Britanie este caracterizata printr-o flexibilitate foarte mare, dar asa-numitele contracte de munca atipice au proliferat in intreaga Europa.

Europenii sunt din ce in ce mai mult ori nevoiti sa treaca printr-un loc de munca precar pentru a reintra pe piata fortei de munca. Un studiu german publicat anul trecut arata ca probabilitatea ca o persoana care cauta de munca sa gaseasca un contract cu durata nedeterminata in Europa au scazut cu 7,7% intre 1998 si 2008. "Calitatea ocuparii fortei de munca s-a deteriorat,"  se arata in studiu. Acest lucru este valabil in special in Italia (14%), Republica Ceha (27%) si Germania (7%). Multe tari europene au dezvoltat mai multe forme de contracte atipice din anii 2000.

In Germania, pe de alta parte, reforma pietei fortei de munca in 2003, condusa de Gerhard Schröder, a introdus inclusiv "mini-locuri de munca", contracte pentru somerii pe termen lung platite cu aproximativ 400 de euro pe luna, de obicei, limitate la 15 ore pe saptamana, care sunt scutite de impozite si contributii sociale. Astazi, 7,4 milioane de oameni au un astfel de mini-job si 1,4 milioane sunt platite cu mai putin de 5 euro brut pe ora.

Pentru a introduce mai multa flexibilitate pe piata muncii, Italia a creat in acelasi mod la inceputul anilor 2000, o serie de noi contracte temporare: "acord pe proiect", "contract intermitent", "furnizarea de servicii ". Acesta din urma, de exemplu, nu acorda benficiile protectiei sociale titularului sau. in prezent, aproape unul din doi italieni este angajat cu unul dintre cele trei tipuri de contracte.

Astazi, multe guverne europene (Spania, Italia, Portugalia si Franta) incearca sa promoveze angajarea prin contracte pe durata nedeterminata, prin subventionari, facilitand concedieri sau crescand impozitarea contractelor pe termen scurt.

Sursa: costelgilca.ro




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]