Creste numarul romanilor si bulgarilor plecati la munca in Marea Britanie, conform cifrelor oficiale enuntate de Oficiul National britanic pentru Statistica si apoi citate de BBC News.
Conform datelor, se arata ca in perioada iulie - septembrie 2014, 189.000 de romani si bulgari au muncit in Marea Britanie.
In trimestrul anterior, numarul acestora era de 158.000 si in aceeasi perioada din 2013 era de 140.000.
Conform datelor oficiale, in Marea Britanie muncesc 1,8 milioane de imigranti din statele UE. Numarul acestora este mai redus cu 30.000 decat acum 3 luni dar cu 182.000 mai mare decat anul trecut.
Mediafax aminteste faptul ca Marea Britanie a eliminat la inceputul acestui an restrictiile pe piata muncii, restrictii ce aveau impact asupra romanilor si bulgarilor.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In mod evident, scaderile salariale care s-au concretizat in numeroase sectoare profesionale in Romania si Bulgaria, cumulat cu o crestere insemnata a nivelului somajului a dus la aceasta tendinta, de a cauta locuri de munca bine platite in afara granitelor.
Pentru romani, Marea Britanie reprezinta unul dintre cele mai dorite locuri din numeroase motive, implicand nivelul salarial crescut si cunoasterea limbii engleza.
Pe locuri secunde ca preferinta se afla Spania, Italia, Germania si Franta.
In mod concret, mai mult de o treime dintre romanii care doresc sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate au ales Marea Britanie. Aceasta este locatia pe care romanii o prefera de departe, conform datelor Tjobs.
Dintr-un total de 30.000 de aplicatii pentru locuri de munca in strainatate, in luna august, pe platforma de recrutare online Tjobs, cca 11.000 au fost pentru locuri de munca in Marea Britanie.
Pe locul al doilea se afla preferinta pentru Germania, cu 4.800 de aplicatii. Pe locul al treilea se afla Franta, cu 2.800 de aplicatii pentru joburi, noteaza Incont.ro.
Care sunt principalele oferte de munca in strainatate? Se cauta:
personal medical si sanitar - 8.300 de persoane
turism - 6.000 de persoane
ingrijire batrani - peste 3.500 de persoane
Ghidul lucratorului roman in MAREA BRITANIE
Atentie si la faptul ca in urma cu putin timp se vehicula faptul ca Marea Britanie va reduce la jumatate perioada in care imigrantii pot cere ajutoare sociale.
In cadrul unui articol publicat in The Daily Telegraph, premierul David Cameron noteaza ca este necesar un control atent ale imigratiei, mentionant faptul ca beneficiile sociale britanice atrag numeroase persoane.
Conform opiniei sale, guvernarea laburista a gestionat un sistem de asistenta sociala "fara intrebari", situatia care a facut posibilia atragerea imigrantilor in tara "din motive gresite".
"Dorim sa ne asiguram ca oamenii vin aici din motive concrete, lucru care a presupus vizarea atractiei magnetice a sistemului britanic de asistenta", a declarat premierul, citat de Agerpres.
"Schimbam regulile astfel incat nimeni sa nu poata sa vina in aceasta tara si sa se astepte sa primeasca ajutor de somaj imediat. Ei trebuie sa astepte cel putin trei luni", noteaza Cameron.
Surse: BBC, Agerpres, Incont.ro, Mediafax