Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) se Actualizeaz?

clasificarea ocupatiilor din romaniacod cor actualizareministrul muncii raluca turcan
Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) se Actualizeaz?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat recent ca urmeaza o noua actualizare in ce priveste Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Potrivit ministrului, nenumarate ocupatii prezente inca in COR nu se mai practica, de fapt, in realitate, in vreme ce alte calificari noi nu apar in COR.
 
„189 de ocupatii inca prezente in Codul ocupatiilor din Romania (COR) nu se mai practica astazi si alte 1.787 existente in Clasificarea europeana a aptitudinilor, competentelor, calificarilor si ocupatiilor (ESCO) NU se regasesc in COR, aceasta este una dintre concluziile evaluarilor pe care le-am realizat impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Calificari”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.
 
In ce priveste demersurile pentru actualizarea COR, tinand cont de categoriile existente inclusiv la nivel european si de necesitatile din piata muncii, ministrul a explicat:
 
„Am discutat astazi cu reprezentantii a 7 mari companii din Romania si ai Confederatiei Patronale „Concordia", care ofera impreuna aproape 400.000 de locuri de munca, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupatiilor din Romania, proiect care a presupus, in ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Atat in cadrul discutiei de astazi, cat si cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul ca, in formula de acum, Codul ocupatiilor este cu mult depasit de realitatea din piata, mai ales odata cu dezvoltarea accelerata a domeniului IT si cerintele de digitalizare si tehnologizare existente in majoritatea sectoarelor de activitate. Vrem ca modificarile pe care le realizam acum sa includa toate "meseriile viitorului" si, mai mult, ne-am propus sa simplificam procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupatii in COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia sa nu mai fie in contratimp cu realitatea de pe piata muncii”.
 
Totodata, e bine de stiut ca persoanele care doresc sa formuleze propuneri privind actualizarea ocupatiilor sau doresc sa primeasca sprijin pentru a include o noua ocupatie in COR au la dispozitie, incepand din 20 septembrie, si adresa de email ocupatii@mmuncii.gov.ro, gestionata de directia specializata din Ministerul Muncii.
 
„Alte subiecte importante ale intalnirii de astazi au fost flexibilizarea muncii, digitalizarea si debirocratizarea si ne-am propus sa identificam impreuna acele zone in care putem interveni, prin deciziile luate la Ministerul Muncii, pentru a veni in sprijinul companiilor prin eliminarea hartiilor, simplificarea procedurilor si digitalizarea relatiei cu institutiile publice. Legislatia actuala, desi are unele prevederi care aduc o repartizare mai flexibila a timpului de munca, ramane destul de rigida in privinta contractelor de munca si mult depasita de tendintele actuale din tarile europene. Avem in lucru, in acest moment, mai multe prevederi pentru flexibilizarea relatiilor de munca si asteptam noi propuneri pe aceasta tema din partea angajatorilor”, a adaugat ministrul, facand referire la planurile de viitor inscrise in programul ministerului.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clasificarea ocupatiilor din romaniacod cor actualizareministrul muncii raluca turcan

Data aparitiei: 27 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) se Actualizeaz? Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]