Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Solutii practice pentru a va motiva angajatii

– Plan de actiune –

 Realizati concordanta angajat – post.
Unii angajati au un potential mai ridicat decat altii si prefera sa nu fie controlati prea mult. Altii au nevoie de sprijin.
Daca angajatul potrivit este pe postul potrivit, el va fi motivat sa-si indeplineasca sarcinile incredintate. Pentru aceasta:
â—Ź Formulati descrieri detaliate ale posturilor. Un angajat care stie ce trebuie sa faca este mai motivat in munca.
â—Ź Facilitati promovarea angajatilor performanti ai organizatiei.

 Recunoasteti reusitele in munca.
Acordati atentie eforturilor angajatilor pentru indeplinirea obiectivelor organizatiei.
Din moment ce recunoasterea succeselor este un instrument motivator puternic, multe firme au dezvoltat programe speciale pentru aprecierea realizarilor individuale.

De exemplu: vechimea in munca poate fi recunoscuta prin diverse cadouri, bonusuri, premii, ceremonii sau banchete de sfarsit de an in onoarea „veteranilor“ organizatiei. Sau, in alte situatii, ati putea organiza un concurs pentru numirea „performerului“ lunii etc.


Cele 67 de strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma! Detalii aici >>>


Utilizati potentialul de motivare al promovarilor. Pentru aceasta stabiliti criterii corecte de promovare, oferiti angajatilor perspective de promovare realiste (nu le faceti promisiuni care sa hraneasca false sperante de promovare), introduceti un sistem eficace de evaluare a performantelor, formulati impreuna cu angajatii planuri de dezvoltare a carierei lor.

Oferiti programe de instruire.
Instruiti-i pe angajati astfel incat acestia sa aiba satisfactia reusitei in munca si sa se poata dezvolta profesional. Nu considerati programele de instruire ca un cost suplimentar, ci ca un potential beneficiu al organizatiei.

 Oferiti personalului din subordine responsabilitati sporite si interesante.
Incurajati delegarea unor activitati complexe, si nu doar a unor sarcini de rutina. Oferiti angajatilor sansa participarii la intalniri de afaceri cu clientii, la sedinte in organizatie etc.

Platiti salarii corespunzatoare.
Asigurati-va ca acestea sunt percepute ca fiind corespunzatoare si de catre angajati.
Angajatii sunt motivati atunci cand perceptia lor este ca sunt recompensati adecvat. Ei compara ceea ce primesc de la organizatie cu ceea ce cred ca ofera.
In mod similar, compara situatia lor cu a colegilor de munca (cat lucreaza si cum sunt rasplatiti).
Din aceste comparatii, angajatii isi formeaza o imagine despre echitatea sistemului de recompensare al organizatiei.

 Nu recompensati performantele slabe.

  Incercati sa va cunoasteti mai bine angajatii.
Dezvoltarea unei atitudini empatice fata de fiecare dintre angajati presupune sa cunoasteti ce preocupari au, sa ii ascultati cu atentie, sa analizati limbajul lor non-verbal, sa aveti pregatite sfaturi utile pentru ei si sa fiti capabil sa dezvoltati relatii apropiate de munca. Numai astfel veti afla ce anume si cand ii motiveaza.
 
Nu va amestecati in viata personala a angajatilor dvs., dar asigurati-va ca acestia sunt ajutati atunci cand au nevoie.

Dovediti flexibilitate in stabilirea politicilor firmei.
Nu ezitati sa modificati acele politici ale organizatiei care sunt sursa unor probleme.

Rezolvati conflictele inca din faza incipienta, pentru a nu se dezvolta in situatii demotivante.

Oferiti feedback pozitiv, spunandu-le angajatilor unde gresesc.

Faceti cunoscute recompensele pentru performante in munca.

Nu faceti promisiuni neintemeiate.

Fiti un exemplu pentru angajati.
Daca aveti obiceiul sa fiti ultimul venit la birou (si primul care pleaca), este foarte probabil ca angajatii dvs. sa incerce sa procedeze la fel.

Proiectati un sistem flexibil de recompensare.
Odata ce este acordata o rasplata, ea isi pierde potentialul de motivare, pentru ca devine pentru angajat o rasplata fireasca, pe care o asteapta.
Trebuie sa creati in permanenta diferite modalitati de a recompensa angajatii, care sa permita realizarea unei corelatii intre efortul depus si rasplata oferita.
 
Rasplatiti pe masura performantei.
Un sistem complicat al platilor de merit nu are mari sanse sa duca la cresterea efortului angajatilor, deoarece acestia nu pot distinge clar relatia munca mai multa – salarii mai mari, chiar daca au loc totusi cresteri salariale.


Cele 67 de strategii anticriza prin care Departamentul Resurse Umane contribuie la reducerea costurilor in firma! Detalii aici >>>


Oferiti posturi interesante.
Banii sunt, desigur, motivul pentru care cei mai multi dintre noi dorim si avem un loc de munca. Nu sunt insa in mod necesar si un stimulent de a munci mai mult si mai bine.

Cand nivelul salarial atinge si depaseste o limita peste care securitatea financiara este satisfacuta, banii inceteaza sa mai fie factorul-cheie motivational, in conditiile in care sunt oferite alte tipuri de recompense.

Dimpotriva, daca unica rasplata primita de angajati sunt banii (cand organizatia nu promoveaza sistematic performerii si nici nu se preocupa pentru a oferi angajatilor un climat adecvat de lucru sau o munca interesanta si variata), atunci angajatii vor dori salarii si mai mari, pentru a compensa lipsa celorlalte potentiale recompense.

Adaptati beneficiile la fiecare angajat.
Acelasi beneficiu nu motiveaza la fel doi angajati. Stabiliti mai multe variante de beneficii, din care angajatii sa isi poata alege ceea ce doresc .

de LegislatiaMuncii.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Solutii practice pentru a va motiva angajatii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii lucrator desemnat pentru activitati de prevenire si protectieIntrebare: Un salariat prin decizie a directorului general este desemnat pentru a indeplini atributiile angajatorului privind intreaga activitate de protectia muncii. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acesta? Printre conditii este si cea a programului de lucru de 8 ore pe zi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Control medical in caz de cumul de functiiIntrebare: Prezentam urmatoarea speta: salariat cu 2 CIM incheiate la acelasi angajator, respectiv cumul de functii. Angajatul a efectuat controlul medical anterior angajarii pt primul CIM, data angajarii fiind 25.07.2017, precum si controalele medicale periodice ulterioare. Ultimul control medical periodic a fost efectuat in 13.05.2019. Data de angajare pt al doilea CIM este 26.05.2020, CIM semnat si transmis in Revisal, dar pentru care nu a fost efectuat controlul medical anterior datei de angajare....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori

Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"
CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 


 
Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori
Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]