Ultima reglementare privind incadrarea locurilor de munca in conditii speciale (fosta grupa I de munca) este Hotararea Guvernului nr. 1025/2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale.
Prin Decizia nr. 618/2018 pronuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 89 din 05.02.2019, s-au lamurit anumite imprejurari cu privire la incadrarea anumitor locuri de munca in conditii speciale si, mentinerea ori, dupa caz, incadrarea in asemenea conditii, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 325/2015 care a modificat Legea nr. 263/2010.
"Care este procedura de obtinere a avizului de incadrare in grupa speciala de munca?"
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Dosarul personal al salariatului
Prin Decizia sus-mentionata Curtea a constatat ca ”dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 enumera locurile de munca incadrate in conditii speciale, iar ipoteza prevazuta la lit. e) se refera la acele locuri de munca in care incadrarea in conditiile speciale a avut in vedere nu doar natura activitatii, ci si conditiile concrete in care se desfasoara aceasta in diversele unitati si consecintele asupra securitatii si sanatatii salariatilor si a capacitatii de munca a acestora.
Aceste conditii nu puteau fi constatate decat printr-o evaluare concreta, care s-a realizat anterior, potrivit procedurii stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 645 din 10 septembrie 2003.
In urma acestei evaluari, Legea nr. 226/2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale, a stabilit lista activitatilor si unitatilor unde se afla locuri de munca incadrate in conditii speciale. Abrogand Legea nr. 226/2006, Legea nr. 263/2010 a preluat listele activitatilor si unitatilor cu locuri de munca incadrate in conditii speciale in anexele nr. 2 si 3.
ATENTIE!
Ca atare, in prezent, reglementarea aplicabila este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in care, la art.30, sunt prevazute locurile de munca in conditii speciale, astfel:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
IMPORTANT:
Periodic, din 5 in 5 ani, locurile de munca in conditii speciale de munca prevazute la lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale, stabilita prin hotarare a Guvernului.
Se poate observa ca legea mentioneaza tipurile de activitati in care ar putea exista locuri de munca in conditii speciale, iar la lit.e) sunt mentionate mai multe activitati (Anexa 2 la Legea 263/2010) dar si unitatile care desfasoara aceste activitati si in care a fost stabilita anterior existenta unori locuri de munca in conditii speciale (Anexa 3 la Legea 263/2010).
Mai mult, din analiza actelor normative mentionate mai sus, rezulta ca in prezent mai exista pentru angajatori doar posibilitatea de a reinnoi avize obtinute anterior, conform HG nr.1025/2003, pentru locurile de munca in conditii speciale, pentru celelalte locuri de munca, angajatorul avand obligatia de a normaliza conditiile de munca.
In aceste conditii, apreciem ca in conformitate cu prevederile Legii 263/2010 referitoare la locurile de munca incadrate in conditii speciale, nu puteti solicita aviz pentru locuri de munca in conditii speciale sau deosebite, deoarece aceasta posibilitate nu mai este prevazuta de legislatia in vigoare, angajatorii avand obligatia de a asigura conditii de munca pentru salariati de asa maniera incat sa nu existe riscuri majore pentru sanatatea acestora.
La aceasta data nu mai este deschisa calea incadrarii locurilor de munca in conditii speciale ci doar cea a mentinerii avizului de incadrare ca urmare a reevaluarii realizata conform HG 924/2017.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>