Cum e repartizata munca la romani? Un studiu privind munca atipica si nu numai

Angajare si Concedieretimpul de muncamunca atipicasaptamana de lucruschimburi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cifre suprinzatoare se arata intr-un studiu efectuat de INS in ce priveste munca efectuata de romani. Daca in multe tari europene, numarul celor care lucreaza in zilele de weekend se mentine la un nivel care demonstreaza aprecierea pentru timpul liber al angajatului, nu acelasi lucru se poate spune si despre tara noastra in care circa 5.000.000 de romani lucreaza sambata.

In plus, circa 200.000 de romani au facut ore suplimentare, cei mai multi din grupa de varsta 35-44 de ani, potrivit HotNews.ro, sursa care a comandat si studiul INS.

De asemenea, 377.000 persoane ( 4,1% din populatia ocupata) au lucrat mai mult decat durata obisnuita a saptamanii de lucru deoarece 47,3% dintre acestea au avut orar variabil, iar 50,1% au efectuat ore suplimentare.

Cea mai mare parte (60,4%) erau persoane de sex masculin, 6 din 10 locuiau la tara, iar 52,4% erau salariati. Au lucrat efectiv peste durata obisnuita a saptamanii de lucru 6,4% dintre lucratorii pe cont propriu, 6,2% dintre patroni si doar 3,2% dintre salariati.

Persoane care au desfasurat munca atipica:

- persoane care au lucrat seara: 3.204.638
- persoane care au lucrat noaptea: 1.120.377
- persoane care au lucrat in zilele de sambata: 5.085.560
- persoane care au lucrat in zilele de duminica: 2.768.953

Munca atipica se refera la activitatea principala desfasurata seara (incepand cu orele 18,00), noaptea (incepand cu orele 22,00), sambata, duminica, precum si la activitatea desfasurata in schimburi.

In anul 2012, numarul patronilor a fost de 112.000, din care 67,9% isi desfasurau activitatea in intreprinderi mici, cu unul pana la cinci salariati. Activitatea preponderenta a patronilor a constituit-o comertul (46,0%). Din totalul patronilor, 13,3% se regaseau in industria prelucratoare, 10,3% in constructii, iar 5,0% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice.

Repartizarea populatiei ocupate pe forme de proprietate arata ca sectorul privat a absorbit 82,1% din populatia ocupata; dintre aceste persoane, 56,7% erau de sex masculin, iar 50,2% aveau domiciliul in mediul urban.

Dintre activitatile cu un pronuntat grad de feminizare a populatiei ocupate enumeram:

sanatate si asistenta sociala (78,4%), invatamant (74,8%), intermedieri financiare (63,7%), hoteluri si restaurante (61,6%). Persoanele ocupate in varsta de munca (15-64 ani) se regaseau in proportie de 44,2% in servicii, 29,8% lucrau in industrie si constructii, iar 26,0% in sectorul agricol.

Sursa: Hotnews


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedieretimpul de muncamunca atipicasaptamana de lucruschimburi

Data aparitiei: 28 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum e repartizata munca la romani? Un studiu privind munca atipica si nu numai Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]