Reducerea salariului fara acordul salariatului. In ce conditii este posibila?

reducere salariureducerea salariului fara acordul angajatuluicodul muncii reducere salariurevista romana de legislatia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Managerii de HR se confrunta in aceasta perioada cu nenumarate provocari in ce priveste gestionarea contractelor de munca si intocmirea de acte aditionale in contextul reluarii activitatii dupa incetarea suspendarii contractelor individuale de munca.
 
Una dintre cele mai frecvente intrebari este aceasta: Se poate schimba salariul/timpul de munca dupa reluarea activitatii? 
 
Trebuie stiut ca orice modificare a salariului sau a timpului de munca se poate face NUMAI cu acordul salariatului prin act aditional.
 
Conform art. 41 din Codul muncii:
Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
 
 
 
 
Angajatorul si salariatul pot sa hotarasca prin incheierea unui act aditional micsorarea salariului. Regasiti la finalul articolului si un studiu de caz pe aceasta tema.
 
Conform Codului Muncii, exista si urmatoarele exceptii de la situatiile amintite anterior:
 
>>  potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Muncii, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
 
>>  conform art. 248. – (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
 
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
 
 
 
 
Totodata, reducerea programului de lucru se face CU ACORDUL SALARIATULUI.
 
Angajatorul poate reduce saptamana de lucru de la 5 la 4 zile conform art. 52 alin. (2) din Codul muncii cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Inainte de orice modificare in contractul individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare salariului de baza precum si a altor elemente constitutive ale veniturilor salariale.
Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional la contractul individual de munca.
 
NOTA: Daca angajatorul decide sa reduca saptamana de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, saptamanal va suspenda contractele de munca pentru ziua nelucrata, ziua nu se plateste, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
 
 
Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte?
 
Iar raspunsul a fost ca, in esenta, aveti nevoie de doar 2 lucruri: 
 
- o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
-solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.
 


Reducerea salariului fara acordul salariatului - studiu de caz
 
"Societatea noastra are 400 salariati organizati in mai multe sectii si cladiri separate, uneori pe 3 schimburi. Cum putem aplica obligativitatea decalarii programului de lucru, astfel incat inceperea si terminarea programului de lucru sa se realizeze la intervale de minimum 1 ora, pe parcursul a minimum 3 ore, in transe de minimum 20 % din personal? Daca le reduc programul de munca, le reduc si salariul de incadrare? Trebuie sa le mai obtin si acordul lor?"
 
Solutia specialistului:
 
Conform art. 1 alin. (1) pct. 13) din Ordinul nr. 831/2020 privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta angajatorii pot individualiza programul de lucru al angajatilor astfel incat intre acestia sa se asigure existenta unui interval de minimum o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, pe parcursul a minimum trei ore, in tranșe de minimum 20% din personal, fara a afecta durata programului normal de lucru. 
 
Masura are in vedere inclusiv spatiile de lucru cu mai mult de 50 de angajati, indiferent daca salariatii apartin unor angajatori diferiti. Astfel, tranșele de minimum 20% din personal se refera la angajatii care isi desfasoara activitatea in acelasi spatiu de lucru. 
 
Reducerea salariului se poate realiza fara acordul salariatului doar in situatia prevazuta la art. 52 alin. (3) din Codul muncii:
 
In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Astfel, din aceasta prevedere legala rezulta ca reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana poate fi aplicata daca exista o reducere temporara a activitatii angajatorului pe o perioada ce depaseste 30 de zile lucratoare. Ziua redusa din saptamana reprezinta o suspendare a contractului individual de munca si se inregistreaza in Revisal. In alte situatii reducerea salariului se poate realiza doar prin act aditional la contractul individual de munca cu acordul salariatului. 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere salariureducerea salariului fara acordul angajatuluicodul muncii reducere salariurevista romana de legislatia muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 18 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Reducerea salariului fara acordul salariatului. In ce conditii este posibila? Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Publicitatea veniturilor angajatilor din sistemul bugetarIntrebare: Ma confrunt cu o speta in care 4 dintre angajati nu doresc ca si veniturile sa le fie publice, avand in vedere ca sotiile lucreaza la stat si trebuie sa isi declare anul venitul.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Ajutor de deces prevazut in RI. Tratament fiscalIntrebare: Poate fi aplicat regimul fiscal prevazut la art. 76 alineatul 4 litera a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorului de inmormantare acordat in baza prevederilor din Regulamentul de Ordine Interioara? Mentionam faptul ca societatea nu are negociat contract colectiv de munca.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]