Camera Deputatilor a adoptat ordonanta de urgenta privind programul Kurzarbeit, iar noile modificari permit angajatorilor sa reduca timpul de lucru al salariatilor cu pana la 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara.
"Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinata de instituirea starii de urgenta/ alerta/ asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/ alerta/ asediu, precum ÅŸi pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/ alerta/ asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamânala sau lunara prevazuta in contractul individual de munca", se arata in noul proiect adoptat.
De asemenea, se propune ca in situatiile in care exista organizatii sindicale indreptatite sa negocieze un contract colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite in Legea dialogului social nr.62/2011, sau reprezentanti ai salariatilor, masura de reducere a timpului de munca se ia de angajator cu acordul organizatiei sindicale indreptatite sa negocieze contractul colectiv ori, in cazul in care aceasta nu exista, cu reprezentantii salariatilor.
Conform noilor modificari, reducerea timpului de munca se stabileÅŸte prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepând cu prima zi de aplicare efectiva a masurii. Reducerea timpului de munca se aplica ÅŸi in cazul programului de munca in ture, precum ÅŸi in cazul programului de munca inegal.
Totodata, potrivit proiectului, decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii.
Prin exceptie, comunicarea catre salariat se face cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, in cazul in care intervine o modificare a programului de lucru determinata de o crestere a activitatii angajatorului care necesita suplimentarea personalului sau in cazul in care se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului sau de lucru.
Conform prevederilor adoptate, pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator, fara ca aceasta diferenta sa poata fi decontata.
Atentie! Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca si poate solicita decontarea indemnizatiei daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/ alerta/ asediu, respectiv 2019.
De asemenea, se mentioneaza faptul ca, in lunile in care se aplica reducerea timpului de munca, angajatorul nu poate initia concedieri colective.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<