OUG Kurzarbeit, noi modificari! Angajatorii pot reduce timpul de munca al angajatilor cu pana la 80 %

oug kurzarbeitmodificari kurzarbeitreducere timp de munca 80%reducere timp lucru 80 la suta
OUG Kurzarbeit, noi modificari! Angajatorii pot reduce timpul de munca al angajatilor cu pana la 80 %
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Camera Deputatilor a adoptat ordonanta de urgenta privind programul Kurzarbeit, iar noile modificari permit angajatorilor sa reduca timpul de lucru al salariatilor cu pana la 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara. 
 
"Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinata de instituirea starii de urgenta/ alerta/ asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/ alerta/ asediu, precum ÅŸi pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/ alerta/ asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamânala sau lunara prevazuta in contractul individual de munca", se arata in noul proiect adoptat. 
 
De asemenea, se propune ca in situatiile in care exista organizatii sindicale indreptatite sa negocieze un contract colectiv la nivel de unitate, astfel cum acestea sunt definite in Legea dialogului social nr.62/2011, sau reprezentanti ai salariatilor, masura de reducere a timpului de munca se ia de angajator cu acordul organizatiei sindicale indreptatite sa negocieze contractul colectiv ori, in cazul in care aceasta nu exista, cu reprezentantii salariatilor.
Conform noilor modificari, reducerea timpului de munca se stabileÅŸte prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, cuprinse in perioada de 30 de zile calendaristice, incepând cu prima zi de aplicare efectiva a masurii. Reducerea timpului de munca se aplica ÅŸi in cazul programului de munca in ture, precum ÅŸi in cazul programului de munca inegal.
 
Totodata, potrivit proiectului, decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii.

Prin exceptie, comunicarea catre salariat se face cu cel putin 24 de ore anterior aplicarii efective a masurii, in cazul in care intervine o modificare a programului de lucru determinata de o crestere a activitatii angajatorului care necesita suplimentarea personalului sau in cazul in care se impune inlocuirea unui salariat care se afla in imposibilitatea de a presta activitate conform programului sau de lucru.
 
Conform prevederilor adoptate, pe durata reducerii timpului de munca, salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator, fara ca aceasta diferenta sa poata fi decontata.
 
Atentie! Angajatorul poate dispune masura reducerii timpului de munca si poate solicita decontarea indemnizatiei daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
 
 a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
 
 b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/ alerta/ asediu, respectiv 2019.
 
De asemenea, se mentioneaza faptul ca, in lunile in care se aplica reducerea timpului de munca, angajatorul nu poate initia concedieri colective.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
oug kurzarbeitmodificari kurzarbeitreducere timp de munca 80%reducere timp lucru 80 la suta

Data aparitiei: 12 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OUG Kurzarbeit, noi modificari! Angajatorii pot reduce timpul de munca al angajatilor cu pana la 80 % Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]