Nu mai putin de 77% dintre companii isi vor recompensa angajatii de sarbatori, arata datele unui recent studiu realizat in Romania.
In acest sens, se aproximeaza ca 28% dintre companii vor acorda prime de Craciun, 18% vor oferi
zile libere suplimentare, 16% spun ca vor recompensa angajatii cu pachete de sarbatori, in timp ce 15% vor acorda unul dintre urmatoarele beneficii: al 13-lea salariu, bonus de performanta, teambuilding sau tombole cu premii.
Desi inca pandemia Covid-19 nu s-a incheiat, in jur de 12% dintre firme vor organiza petreceri de Craciun in acest an, in timp ce 11% dintre angajatori nu vor oferi niciun beneficiu suplimentar la final de 2021, arata studiul eJobs, citat de
Agerpres:
"La capitolul planuri pentru 2022, aproape o treime dintre companii isi propun sa ofere beneficii extrasalariale cu valori cuprinse intre 200 si 400 de lei per angajat, 24% vor sa investeasca intre 400 si 600 de lei pentru fiecare persoana si aproape 20% isi propun sa ofere beneficii extrasalariale de peste 1.000 de lei per membru in 2022", informeaza eJobs.
Tichetele de masa - cele mai populare beneficii extrasalariale
Sondajul a mai aratat si ca tichetele de masa raman in topul celor mai populare beneficii extrasalariale si in 2022, avand in vedere ca 20% dintre angajatori le vor oferi si anul viitor. Totusi, 19% dintre managerii de
resurse umane participanti la sondaj au mentionat ca vor acorda si in 2022 abonamente la clinici private, in timp ce 3% vor sa puna la dispozitia angajatilor consilierea psihologica.
"Pe langa beneficiile acestea, angajatorii investesc din ce in ce mai mult in dezvoltarea si perfectionarea angajatilor. Aproape un sfert organizeaza training-uri profesionale, cursuri de dezvoltare personala si cursuri de limbi straine pentru angajati. De asemenea, tot mai multe companii vor fi preocupate de zona de sanatate emotionala a angajatilor in 2022, sector ce a cunoscut un avant exceptional in ultimul an si jumatate", spune Roxana Draghici, Head of Sales la eJobs Romania.
Intrebati ce beneficii ar oferi daca ar fi pusi in postura de a-si configura pachetul ideal de beneficii, fara o limita de buget, 43% dintre angajatori spun ca ar extinde beneficiile catre membrii familiei angajatilor, incluzand aici decontarea cheltuielilor pentru gradinitele sau cresele copiilor.
Saptamana de lucru de 4 zile
De asemenea, peste 30% dintre angajatori ar scurta la patru zile saptamana de lucru, iar 11% ar asigura angajatilor o menajera, un bucatar sau un sofer personal daca ar avea buget nelimitat de beneficii extrasalariale.
In jur de 45% dintre companiile participante la sondaj spun ca lucreaza hibrid - si de la birou, si de acasa. Aproximativ 44% spun ca angajatii lor vin in fiecare zi la birou si doar 11% lucreaza exclusiv remote.
Aproape 65% dintre oamenii de HR spun ca pentru anul viitor doresc sa organizeze mai multe evenimente cu toata echipa in format fizic, fie ca e vorba de teambuilding-uri, iesiri, training-uri la birou sau evenimente la nivel de departament.
Studiul mentionat a fost realizat in perioada 11 noiembrie - 2 decembrie 2021, au participat 350 de companii, ia respondentii sunt din HR, manageri si antreprenori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<