Munca de noapte

08 Septembrie 2008
08 Septembrie 2008
munca de noaptetimpul de muncaexamen medical gratuit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 08.09.2008 - Gabriela Chirazof

De la aparitia Codului muncii si pana in prezent timpul de munca a constituit subiectul unor modificari legislative semnificative, in acord cu reglementarile europene si tendinta la nivel comunitar de reducere a timpului de lucru. Se observa in timp o anumita flexibilizare a raporturilor de munca si in Romania, unde exigenta integrarii a necesitat ajustari normative importante necesare alinierii legislatiei romanesti la normele europene.

Munca de noapte a constituit si ea subiectul unor astfel de modificari, ajungand la ora actuala sa vorbim pe aceasta tema in termenii prezentati pe scurt in cele ce urmeaza.

Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

O.U.G. nr. 55/2006 a introdus un concept nou, salariatul de noapte, care reprezinta, fie salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru, fie salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Munca pe timp de noapte este mult mai solicitanta asupra organismului uman, de aceea pentru anumite categorii de salariati, respectiv pentru cei care nu au implinit varsta de 18 ani si pentru femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, au fost instituite reglementari legale protectioniste.



Astfel, tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte. De asemenea, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, stabilite potrivit dispozitiilor legale, nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore, in care presteaza munca de noapte.

Inainte de inceperea activitatii salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte sunt supusi unui examen medical gratuit, iar dupa angajare vor fi examinati medical periodic.

Daca v-ati hotarat sa angajati salariati de noapte, atunci trebuie sa stiti ca aveti obligatia:
- fie de a le reduce programul de lucru cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care acesti salariati efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara scaderea salariului de baza;
- fie de a le acorda un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

Atentie!

Daca utilizati in mod frecvent munca de noapte in calitate de angajator informati despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Aveti salariati care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta? Treceti-i la o munca de zi pentru care sunt apti.
____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
____________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]