Ministerul Muncii: Romania, felicitata pentru reforma sistemului public de pensii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
07 Octombrie 2024
07 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
noua lege a pensieilegea pensiilor 2024
Ministerul Muncii: Romania, felicitata pentru reforma sistemului public de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune in ceea ce priveste noua lege a pensiei, avand in vedere ca Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a avut recent, de Ziua Unitatii Germane, o intalnire bilaterala cu Rolf Schmachtenberg, secretar de stat in cadrul Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania, care a efectuat o vizita oficiala in Romania.  

Concret, discutiile au vizat in principal reinnoirea Declaratiei comune de intentie dintre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale din Romania si Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Republica Federala Germania privind intensificarea cooperarii  in domeniul pietei muncii si politicilor sociale, precum si extinderea domeniilor de colaborare. 

Noul plan comun de actiune va include schimburi de bune practici si controale mixte in domeniul inspectiei muncii, in domeniul ocuparii fortei de munca si imbunatatirea protectiei drepturilor lucratorilor romani din Germania. Totodata, se va avea in vedere si intarirea cooperarii privind asistenta sociala si pensiile. Din acest punct de vedere, secretarul de stat Rolf Schmachtenberg a apreciat in mod deosebit implementarea noii legi a pensiilor in Romania. 

”Va felicit, doamna ministru Simona Bucura-Oprescu, pentru reforma pensiilor pe care ati realizat-o intr-un timp atat de scurt! Si sistemul de pensii german trece prin transformari importante si ne dorim sa invatam din experienta Romaniei privind reforma sistemului public de pensii, mai ales ca este vorba si de un amplu proces de digitalizare”, a declarat Rolf Schmachtenberg.  

”In primul rand, doresc sa va transmit cele mai bune ganduri cu ocazia Zilei Unitatii Germane. Avem o cooperare foarte buna cu Ministerului Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania si imi doresc sa ne extindem colaborarea in cat mai multe domenii de activitate, avand in vedere ca avem provocari comune. Vom avea un Plan de Actiune comun pentru perioada 2025 - 2027”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.


Noua lege a pensiei - legea nr.360/2023


Va reamintim ca, in data de 1 septembrie a intrat in vigoare noua lege a pensiei, care a produs schimbari majore in cadrul legislatiei. In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, pensiile se recalculeaza din oficiu, prin valorificarea din adeverintele care indeplinesc conditiile de valabilitate si legalitate, prevazute la art. 4 alin. (1) si art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite pana la data de 1 septembrie 2023 a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, dupa caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata.


Formula de calcul la recalcularea pensiei:
 

Total Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referinta)
Total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.


Punctele de stabilitate:


- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 ani in munca
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35

...mai  multe detalii in lucrarea Noua lege a pensiilor. Ghid practic! Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]