Chiar daca romanii sunt in continuare printre cetatenii din UE cu unul dintre cele mai lungi programe saptamanale de lucru, in ceea ce priveste numarul de ore, trebuie stiut faptul ca exista salariati care simt cu adevarat ce inseamna "cea mai lunga saptamana de lucru".
Astfel, chinezii sunt in continuare cei care muncesc cel mai mult pentru a sustine dezvoltarea rapida a Chinei. In mod paradoxal, acestia sunt si cei care primesc anual cel mai scurt concediu din lume. In concret, angajatii din China cu o vechime de peste 10 ani au dreptul la 10 zile de concediu platit anual, la acestea adaugandu-se 11 zile libere datorate sarbatorilor legale. Prin comparatie, romanii beneficiaza de 21 de zile de concediu de odihna, in afara zilelor libere pe care le primesc de sarbatorile legale.
Asa cum declara insa unii angajati, numarul real de zile de concediu este chiar mai mic decat cel prevazut de lege. Nu este, de fapt, nicio supriza pentru nimeni ca unii angajatori decid sa nu acorde anumite zile libere salariatilor, mai ales cu ocazia sarbatorilor legale. Exista situatii in care angajatii nu si-au mai luat liber de ani de zile.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
O alta situatie concreta arata si mai bine modul in care gandesc angajatorii chinezi cand vine vorba de acordarea concediului de odihna. Astfel, dupa o munca neintrerupta de trei luni la un proiect, seful le-a spus salariatilor, la finalizarea proiectului, ca cei care doresc sa isi ia zile libere ii pot trimite un e-mail pentru a-l instiinta. Ulterior, toti cei care trimisesera e-mailuri au fost concediati. Potrivit statisticilor, 33% dintre angajatii din Beijing nu si-au luat niciodata concediu platit.