Persoanele cu dizabilitati isi gasesc greu un loc de munca. Doar 5 la suta din total sunt angajate

Resurse Umaneinstitutii publiceangajarepersoane cu dizabilitatiloc de muncaprimarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Asa cum arata un studiu prezentat saptamana aceasta de Institutul pentru Politici Publice (IPP), doar 4,6 la suta din cele 622.892 de persoane cu dizabilitati au un loc de munca, iar circa unu la suta sunt angajate in institutiile publice. Cand vine vorba de institutiile centrale, situatia devine cu adevarat dramatica.

Astfel, cercetarea facuta de IPP arata ca in iunie 2013, la nivel national, erau angajate 29.184 de persoane cu dizabilitati si erau inregistrate 622.892 de persoane cu dizabilitati neinstitutionalizate.

Desi cifra este in usoara crestere (28.756 in decembrie 2012, 27.861 in decembrie 2011, 27.420 in 2010 si 28.826 in 2009), autorii studiului atrag atentia ca procentul persoanelor cu handicap angajate este extrem de mic.

Analiza privind angajarea persoanelor cu dizabilitati la nivelul primariilor municipii resedinta de judet arata ca doar Primaria Focsani respecta Legea 448 privind protectia persoanelor cu handicap, care obliga orice institutie publica sau privata cu mai mult de 50 de angajati sa incadreze in munca si persoane cu handicap (cel putin patru la suta din numarul de angajati). Astfel, in Primaria Focsani sunt angajate 4,21 la suta persoane cu dizabilitati, iar in afara de aceasta, doar primariile din Zalau si Targoviste mai au peste trei la suta dintre angajati cu dizabilitati.

Nu acelasi lucru se poate spune despre primariile din Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Piatra Neamt, Calarasi si Alexandria in care nu lucreaza nicio persoana cu dizabilitati.

"Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului ar trebui sa fie primele care sa dea un semnal si sa incurejeze intrarea pe piata muncii a acestor oameni", a declarat directorul de programe de la IPP, Elena Iorga.

Elena Iorga a mai atras atentia ca "situatia este dramatica" la nivelul institutiilor publice centrale, cel mai mare procent, de 0,92 la suta, inregistrandu-l Ministerul Justitiei, in timp ce Presedintia si Ministerul Culturii nu au nici macar cate un angajat cu dizabilitati.

Astfel, procentul de angajare a persoanelor cu dizabilitati este de 0,98 la suta in primarii, 0,93 la suta in institutii publice centrale si 1,66 la suta in DGASPC-uri.

Esantionul de institutii a cuprins: 41 primarii ale municipiilor resedinta de judet, cele sase primarii de sector din Capitala si Primaria Municipiului Bucuresti, 41 de directii generale ale finantelor publice, sase administratii ale finantelor publice de sector din Bucuresti, 42 de tribunale, 10 universitati din marile centre universitare, 42 de spitale municipale, 47 de DGASPC-uri din tara si din Bucuresti si 16 ministere ale actualului Cabinet.

Sursa: Mediafax



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneinstitutii publiceangajarepersoane cu dizabilitatiloc de muncaprimarii

Data aparitiei: 24 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Persoanele cu dizabilitati isi gasesc greu un loc de munca. Doar 5 la suta din total sunt angajate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]