In curand s-ar putea concretiza cele mai bune vesti pentru viitoarele mame. Concediul de maternitate ar putea fi extins in curand, anunta ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Mai mult, pe langa extinderea concediului de maternitate, mamicile ar putea beneficia si de facilitati si indemnizatii noi, anunta ministru Muncii.
"A fost o discutie in cadrul Forumului (de la Milano) privind extinderea concediului de maternitate pentru mame. Este un model pe care eu il imbratisez de foarte mult timp, astfel incat sa existe facilitati si indemnizatii care se acorda mamicilor care nasc si care sunt in somaj sau nu au un loc de munca, sa beneficieze de ele.
In momentul de fata, la nivelul UE, ca si in Romania, beneficiaza de concediu de maternitate si facilitati acordate prin acest program doar mamicile care au loc de munca", a declarat ministrul Rovana Plumb.
Ministrul Muncii a mai precizat ca aceasta masura s-ar putea aplica si in cazul mamelor care sunt in somaj dar nu mai primesc indemnizatie.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
"Acesta este conceptul pe care am vrea sa il introducem si in Romania, dar deocamdata azi s-a reluat discutia si vom vedea in viitor cum vom putea sa il aplicam", a mai spus Rovana Plumb, citata de InfoInstitutii.ro.
Concediul si indemnizatia de maternitate este reglementat de OUG 158/2005, normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 precum si de OUG 96/2003.
Conform dispozitiilor art. 23 din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
In concluzie, doar in situatia in care in perioada concediului de maternitate contractul de munca inceteaza din motive neimputabile salariatului (de exemplu: contractul de munca incheiat pe durata determinata) sau in situatia in care angajatorul se desfiinteaza indemnizatia de maternitate va fi preluata in plata de casele de asigurari sociale de sanatate.
Nu uitati ca pe durata concediului de maternitate se suspenda toate termenele care au legatura cu modificarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.