Se extinde concediul de maternitate? Viitoarele mamici ar putea avea parte de surprize placute!

concediu de maternitateconcediu maternitateconcedii 2014concedii legale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In curand s-ar putea concretiza cele mai bune vesti pentru viitoarele mame. Concediul de maternitate ar putea fi extins in curand, anunta ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Mai mult, pe langa extinderea concediului de maternitate, mamicile ar putea beneficia si de facilitati si indemnizatii noi, anunta ministru Muncii.

"A fost o discutie in cadrul Forumului (de la Milano) privind extinderea concediului de maternitate pentru mame. Este un model pe care eu il imbratisez de foarte mult timp, astfel incat sa existe facilitati si indemnizatii care se acorda mamicilor care nasc si care sunt in somaj sau nu au un loc de munca, sa beneficieze de ele.

In momentul de fata, la nivelul UE, ca si in Romania, beneficiaza de concediu de maternitate si facilitati acordate prin acest program doar mamicile care au loc de munca", a declarat ministrul Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a mai precizat ca aceasta masura s-ar putea aplica si in cazul mamelor care sunt in somaj dar nu mai primesc indemnizatie.

"Acesta este conceptul pe care am vrea sa il introducem si in Romania, dar deocamdata azi s-a reluat discutia si vom vedea in viitor cum vom putea sa il aplicam", a mai spus Rovana Plumb, citata de InfoInstitutii.ro.

Concediul si indemnizatia de maternitate este reglementat de OUG 158/2005, normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 precum si de OUG 96/2003.

Conform dispozitiilor art. 23 din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.

In concluzie, doar in situatia in care in perioada concediului de maternitate contractul de munca inceteaza din motive neimputabile salariatului (de exemplu: contractul de munca incheiat pe durata determinata) sau in situatia in care angajatorul se desfiinteaza indemnizatia de maternitate va fi preluata in plata de casele de asigurari sociale de sanatate.

Nu uitati ca pe durata concediului de maternitate se suspenda toate termenele care au legatura cu modificarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateconcediu maternitateconcedii 2014concedii legale

Data aparitiei: 14 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se extinde concediul de maternitate? Viitoarele mamici ar putea avea parte de surprize placute! Nota: 3.95 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]