Programarea concediului de odihna este reglementata de Codul muncii in art. 148 -149.
Din interpretarea prevederilor art .148 din Codul muncii rezulta obligatia angajatorului de a efectua programarea concediului de odihna pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
In exemplul dat este vorba de o programare individuala prin care s-a stabilit data efectuarii concediului de odihna in luna martie.
Asa cum rezulta din dispozitiile art. 148, programarea individuala se efectueaza de angajator cu consultarea si nu cu acordul salariatului. Odata ce programarea a fost efectuata apreciem ca angajatorul are obligatia sa o respecte, nefiind stabilite de legiuitor situatii in care angajatorul poate modifica unilateral data efectuarii concediului stabilita in conditiile art. 148. Daca am admite ca angajatorul poate modifica unilateral perioada concediului de odihna ce a fost programat ar insemna sa admitem ca angajatorul poate oricand sa stabileasca data concediului de odihna ceea ce contravine dispozitiilor art. 148 care stabilesc ca programarea concediului de odihna se face de angajator pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Insa, prin acordul de vointa al celor doua parti, angajator si salariat, apreciem ca data efectuarii concediului de odihna poate fi modificata. Astfel, salariata programata sa efectueze concediul de odihna in luna martie il poate efectua in luna aprilie daca a renuntat la efectuarea concediului de odihna in luna martie si a solicitat efectuarea acestuia in luna aprilie iar angajatorul a fost de acord cu solicitarea.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Mai mult, conform art. 149 din Codul muncii salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. Astfel, daca are un motiv obiectiv, salariatul nu este obligat sa efectueze concediul de odihna in perioada in care a fost programat.
Nerespectarea de catre angajator a programarii efectuate nu este sanctionata in mod expres de lege.
In baza art. 19 lit. (i) din Legea inspectiei muncii nr. 108/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectorul de munca, cu ocazia unui control, poate sa dispuna angajatorului masuri, in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate iar nerespectarea acestor masuri se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art. 20 din acelasi act normativ.
Totodata, daca salariatul sufera un prejudiciu ca urmare a modificarii unilaterale de catre angajator a datei concediului de odihna se poate adresa instantelor de judecata cu actiune in angajarea raspunderii patrimoniale a angajatorului.