"Avem o societate de constructii care aplica facilitatile din domeniu. Toti angajatii au functia de baza la aceasta societate. Un angajat inceteaza contractul, avand doar o fractie de luna lucrata. Mentionam ca salariu brut nu este nici minimul din domeniul, dar nu depaseste nici 10000 lei. Pentru fractia de luna lucrata se aplica facilitati, dar in conditiile in care se adauga si contravaloarea zilelor de CO neefectuate, avem deja impozit pe venit si o alta valoarea la CAS, chiar daca valoarea venitului brut nu depaseste 10000 lei. Este corecta procedura?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3)din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz.
Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
Verificarea incadrarii in plafonul prevazut la art. 60 pct. 5 lit. c) teza a doua din Codul fiscal se realizeaza prin compararea sumelor din venitul brut lunar cu nivelul de 10.000 lei, iar partea din venitul brut lunar ce depaseste acest nivel nu beneficiaza de facilitati fiscale.
Prin urmare, daca sunt indeplinite celelalte conditii prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, facilitatile in domeniul constructiilor se acorda chiar daca in timpul lunii contractul individual de munca inceteaza, cu respectarea cumulativa a tuturor conditiilor prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Cu toate acestea, in cazul analizat, societatea urmeaza sa aplice indeosebi si dispozitiile art. 60^1 din Codul fiscal, in temeiul carora, in situatia in care, in cursul aceleiasi luni, persoana fizica realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor pentru o fractie din luna, la functia de baza, la unul sau, dupa caz, la mai multi angajatori succesiv, pentru aplicarea scutirii, fiecare angajator stabileste partea din plafonul de 10.000 lei lunar corespunzatoare acestei perioade si acorda scutirea pentru venitul brut lunar realizat, in limita fractiei din plafon astfel stabilita.
In aceasta situatie plafonul in functie de care se aplica facilitatile urmeaza a se stabili corespunzator fractiei de luna in care sunt realizate venituri din salarii pana la incetarea contractului.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<