Inlocuirea omului cu masina in nenumarate industrii a facut ca acesta sa fie nevoit sa se reorienteze catre domenii in care tehnologia nu a luat inca locul oamenilor in totalitate.
Conform unui studiu facut de catre profesorii americani David H. Autor si David Dorn si publicat in New York Times, tehnologia erodeaza clasa mijlocie a fortei de munca.
Se creeaza astfel o discrepanta majora intre joburile de varf in care creativitatea umana e pusa la loc de cinste, imbunatatind eficienta computerelor, si joburile de un nivel scazut care nu necesita o inalta calificare.
Doar unele locuri de munca vor continua sa existe o perioada destul de indelungata de acum inainte, nefiind supuse unei posibilitati apropiate de inlocuire cu noile tehnologii sau cu un proces de mecanizare a muncii:
1. Psiholog sau medic psihiatru. Pacientii cu probleme emotionale sau psihice nu vor putea fi niciodata tratati de programe inteligente. Este nevoie de o relatie umana pentru ca terapia sa functioneze.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
2. Medic generalist. S-ar putea ca operatiile chirurgicale sa fie lasate la un moment dat pe mana unor roboti, dar partea generalista a medicinii nu va putea fi facuta decat de om.
3. Scriitor. S-au perfectat anumite softuri care sa preia o parte din munca jurnalistilor, insa munca de creatie nu va putea fi facuta niciodata fara imaginatia umana.
4. Baby-sitter. Oricat de mare incredere vom avea in viitor in precizia unui robot, mamele nu vor avea niciodata incredere sa isi lase bebelusii pe mana unor masini.
5. Artist. Talentul nu poate fi creat de niciun program informatic. Robotii vor putea interpreta anumite opere muzicale, sa zicem, dar le va lipsi plusul de sensibilitate chiar si la interpretare, cu atat mai mult in creatie.
6. Fermier. Contactul cu natura si cu animalele solicita mai mult decat inteligenta artificiala.
7. Inginer de roboti. Cineva trebuie sa creeze programe noi si sa inventeze tehnologii. Va fi nevoie de oameni si aici.
Sursa: Realitatea.net