Ziua Internationala a Femeii este un bun prilej pentru angajatorii din Romania sa-si arate aprecierea si recunostinta fata de femeile din companie. Acestea pot primi pana la 300 de lei, de 8 Martie, prin cardul cadou, sumele alocate nefiind supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale.
Din datele unui
sondaj recent, anul trecut, numarul celor care au ales sa ofere angajatelor acest beneficiu extrasalarial a fost in crestere cu 58% comparativ cu 2022. De asemenea, numarul femeilor care l-au primit a crescut cu 37% comparativ cu anul precedent.
Sumele incarcate pe cardurile cadou, de Ziua Femeii, sunt cheltuite in mai putin de o luna de la alimentare, iar cele mai multe dintre beneficiare aleg sa se rasfete in saloanele de infrumusetare, sa-si reinnoiasca garderoba sau sa cumpere articole pentru copii.
Tichete cadou de 8 martie
In ceea ce priveste distributia geografica, cele mai multe angajate sunt din Bucuresti si Ilfov (22%), Arges (7%), Bacau (6%) si Bihor (5%), arata aceeasi analiza Up Romania. Ierarhia companiilor care au acordat tichete cadou de 8 Martie in 2023 plaseaza pe primele locuri industrii precum cea textila, urmate de comert si de servicii. De altfel, numarul IMM-urilor care au oferit acest avantaj a crescut cu 72% fata de 2022.
„Observam o revenire economica constanta in cadrul mediului de afaceri din Romania, iar aceasta evolutie se reflecta in mod evident si in datele noastre. Vedem o crestere atat in numarul companiilor care aleg sa ofere tichete cadou in format electronic de 8 Martie, cat si in valoarea totala alocata. Acest beneficiu se numara printre cele mai apreciate avantaje oferite angajatilor, datorita gradului ridicat de flexibilitate pe care il confera. Flexibilitatea este un criteriu tot mai important pentru angajatii romani in ceea ce priveste beneficiile oferite de angajatori. Cu toate acestea, dincolo de aspectele practice, tichetele cadou de 8 Martie reprezinta o manifestare concreta a recunoasterii si aprecierii aduse angajatelor, o evidentiere a rolului esential pe care il au in succesul si dezvoltarea afacerii", declara Elena Pap, director regional Up Group (Romania, Moldova, Bulgaria si Grecia).
Tichete cadou. Depasirea limitei de 300 lei
"Cum sunt impozitate tichetele cadou care depasesc suma de 300 de lei (daca se impoziteaza cu toate taxele)?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel, sunt reglementate fara impozit pe venit si contributii sociale doar sumele ce se incadreaza in limita de 300 lei acordate cu titlu de cadou cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 1 iunie (doar pentru copiii minori ai salariatilor) zilei de 8 Martei (salariatelor).
In consecinta, partea care depaseste limita de 300 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii daca tichetele cadou sunt acordate cu ocaziile de mai sus.
Intreaga suma reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii daca tichetele cadou nu sunt acordate cu cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 1 iunie (doar pentru copiii minori ai salariatilor) zilei de 8 Martei (salariatelor).
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.