Nu toti suntem facuti sa devenim sefi. Cu toate acestea, multi sunt dispusi sa invete tot ce presupune aceasta "meserie" deosebit de dificila. Si unora chiar "le iese".
In schimb, altora le este dat sa dea gres iar pretul platit nu este deloc mic atunci cand lucram cu oameni. Sunt cea mai valoroasa moneda de schimb din lume. Nu exista o forma de capital activ mai puternica decat oamenii pe umerii carora apasa responsabilitatile si sarcinile unei companii.
Iata si cateva tipuri de sefi pe care i-am "concedia" daca am putea:
1. Seful "Fa asa cum iti spun eu!" Nu il contrazicem chiar si in situatia in care stim ca este pe punctul de a comite o greseala majora. De cate ori am incercat sa ne aratam parerea, a reusit sa ne reduca la tacere. Greseala sa este siguranta prea mare in propriile sale actiuni, decizii si pareri. Nu admite ca ar putea gresi si nu are incredere in cei din jur.
2. Seful care nu isi apara oamenii. Nu avem cum sa nu ii dispretuim pe sefii care, la nevoie, isi lasa balta angajatii. Au comis o greseala, sunt intr-o situatie dificila, au parte de o problema cu care nu se pot descurca pe cont propriu? Ajuta-i! Sunt angajatii tai, oameni ca si tine si intr-o buna zi iti vor intoarce tot sprijinul sau lipsa de sprijin!
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
3. Seful care nu stie cum sa aduca unitate si intelege intre colegii din departament. Aceste conflicte si neintelegeri nu se isca rar si nu se rezolva de la sine niciodata. Este nevoie de un mijlocitor care sa stie cum sa tempereze spiritele aprinse si sa aduca unitate, element care devine baza unei echipe unite.
4. Seful pe care nu poti niciodata sa te bazezi. Nu este in birou prea des si cand este nevoie de un factor de decizie, te va lasa pe tine sa preiei fraiele situatiei, cu riscul de a-ti pune locul de munca in pericol. Un sef adevarat va fi prezent la locul de munca cat mai mult cu putinta si nu va arunca in ograda subordonatilor munca de care nu este sigur sau care ii displace.
5. Seful care uita ca lucreaza cu oameni, nu cu roboti. Iti va cere sa lucrezi la nivel inalt de performanta si cand ai depasit programul de lucru. Nu va uita greselile comise chiar daca proiectul tau este unul nou si in faza de testare.
Mai mult, acest tip de sef se va astepta sa respecti regulile impuse de el ca atare, fara intrebari, fara ezitari, fara sa ii pui la indoiala deciziile. Pentru el, esti un simplu executant.
6. Seful "Acest proiect este potrivit pentru un barbat puternic, sigur pe el, priceput, care sa tina in frau o echipa de oameni". Am auzit aceasta fraza de cateva ori si stim deja ca exista aceasta tendinta de a judeca angajatii in functie de sex. Foarte des, ne imaginam femeile ca fiind mai soft, mai emotionale, mai greu de urnit catre o decizie, mai lente si cu mai putina pricepere in managementul angajatilor.
Adevarul este ca am intalnit cu totii femei care sunt mai puternice, sigure pe ele si mai pricepute decat multi barbati. Si am vazut si femei care conduc mai bine decat orice sef. Trebuie doar sa le dai o sansa!
7. Seful caruia ii este teama sa schimbe ceva, sa inoveze, sa se avante catre proiecte noi. Sunt numerosi manageri care vor miza pe aceleasi strategii care i-au adus in acest punct, pe aceleasi idei. Teama de nou este cu adevarat puternica, insa trebuie intrecuta pentru ca dincolo se poate sa descoperim noi oportunitati de succes.