Avantaje si dezavantaje ale incheierii de contracte pe durata determinata

codul munciicontract pe durata determinatacontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata pentru care s-a incheiat nu influenteaza substantial raportul dintre parti.
Potrivit art. 87 din Codul muncii, in principiu, dispozitiile legale, precum si cele cuprinse in contractele colective de munca aplicabile salariatilor cu contract individual de munca pe durata nedeterminata se aplica in egala masura si salariatilor cu contract individual de munca pe durata determinata.

De exemplu, contractul de munca cu timp partial se poate incheia pe durata determinata sau nedeterminata, legea nefacand diferentieri.

Totusi, contractele incheiate pe durata determinata sunt avantajoase, in general, pentru angajator, deoarece ele inceteaza automat, de drept, fara sa fie necesara aplicarea procedurii greoaie de concediere. Nu este necesar preavizul, nu este necesara trecerea pe un alt post vacant, nu este necesara nici macar invocarea vreunui motiv de incetare. Simpla expirare a termenului este suficienta.

Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu salariatii angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.

O copie a anuntului se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor. Codul muncii asimileaza prevederile Directivei Consiliului Europei 91/383/CEE privind completarea masurilor ce vizeaza promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii muncii lucratorilor ce au un raport de munca pe durata determinata sau un raport de munca temporara si ale Directivei Consiliului Europei 99/70/CE privind acordul-cadru asupra muncii pe durata determinata.

Astfel, referitor la conditiile de angajare, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil de cat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

Salariatul permanent comparabil este definit ca fiind salariatul al carui contract individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale.
Legea ii permite salariatului sa ia cunostinta de orice posibilitate de a-si continua activitatea, de aceasta data pe durata nedeterminata, in aceeasi unitate, deoarece contractul incheiat pe durata determinata este, adesea, dezavantajos pentru el.

Exemplu
La incetarea contractului incheiat pe durata determinata, salariatul nu va beneficia de indemnizatie de somaj, potrivit Legii nr. 76/2002, decat daca a avut un stagiu de cotizare mai mare de 12 luni. Daca a fost incadrat pe o durata mai mica de 12 luni, nu va beneficia de ajutor de somaj.


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciicontract pe durata determinatacontract individual de munca

Data aparitiei: 06 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Avantaje si dezavantaje ale incheierii de contracte pe durata determinata Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]