Noutati in COR 2022 - 69 de noi profesii introduse, altele 62 au fost eliminate. Care sunt noile meserii?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
11 Februarie 2022
11 Februarie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cod COR 2022ocupatii cor nou introduse 2022noi meserii cor 2022
Noutati in COR 2022 - 69 de noi profesii introduse, altele 62 au fost eliminate. Care sunt noile meserii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asa cum va anuntam anul trecut, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a emis in data de 19 noiembrie 2021 doua ordine prin care se actualizeaza Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) si se simplifica procedura de actualizare periodica la cererea utilizatorilor, ce  urmeaza a fi transmise la presedintele Institutului National de Statistica in vederea  semnarii. In urma acestui demers, au fost introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania 69 de noi ocupatii, ca urmare a preluarii unor ocupatii din Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor, Calificarilor si Ocupatiilor, care se regasesc in Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior.
 
Cele 2 ordine au fost publicate in Monitorul Oficial si vor incepe sa produca efecte. Le redam mai jos:
 
 
Ordinul nr. 37/83 al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica pentru aprobarea Procedurii de actualizare a Clasificarii ocupatiilor din Romania a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 140 din 10 februarie 2022.
 
Art. 1. — (1) Se aproba Procedura de actualizare a Clasificarii ocupatiilor din Romania, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. 
(2) Prezenta procedura se aplica pentru grupele majore 1—9 din structura Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor — ISCO 08, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor — ISCO 08, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Art. 2. — La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 270/273/2002 privind aprobarea Procedurii de actualizare a nomenclatorului Clasificarea ocupatiilor din Romania, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 531 din 22 iulie 2002. 
 
Art. 3. — Documentatiile depuse la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se solutioneaza in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 270/273/2002 privind aprobarea Procedurii de actualizare a nomenclatorului Clasificarea ocupatiilor din Romania.
 

Noi ocupatii in COR 2022

 
ANEXA - PROCEDURA de actualizare a Clasificarii ocupatiilor din Romania 
 
Art. 1. — (1) Clasificarea ocupatiilor din Romania, denumita in continuare COR, este clasificarea de interes general, a carei utilizare este obligatorie pentru ordonarea si evidenta informatiilor referitoare la ocupatiile practicate in cadrul economiei nationale. 
(2) COR reprezinta sistemul de identificare, ierarhizare si codificare a tuturor ocupatiilor desfasurate in economie, indiferent de tipul si locul desfasurarii lor. 
(3) COR poate genera si alte clasificari si liste de ocupatii, specializate pe domenii de activitate. 
 
Art. 2. — COR indeplineste urmatoarele functii:
a) asigura informatii la nivelul de detaliere cerut pentru gestionarea fortei de munca;
b) satisface cerintele de agregare si detaliere in functie de scopul cercetarilor statistice;
c) faciliteaza identificarea unitara a ocupatiilor din Romania;
d) asigura un cadru de referinta care permite compararea datelor statistice privind piata muncii din Romania;
e) asigura interpretarea unitara a datelor statistice de catre toti utilizatorii;
f) asigura comparabilitatea cu datele statistice internationale. 
 
Art. 3. — (1) COR se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala, la completarea documentelor oficiale, ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei care face obiectul activitatilor desfasurate. Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, operatorii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile, asociatiile, persoanele fizice si juridice, denumite in continuare utilizatori. 
(2) Utilizatorii au urmatoarele atributii: 
a) sa foloseasca COR in toate cazurile in care transmit sau acorda acces la informatie altor organizatii; 
b) sa informeze organizatia care intretine COR cu privire la anomaliile si incidentele intervenite in exploatare; 
c) sa dezvolte liste de ocupatii specifice domeniului de activitate cu respectarea, in mod obligatoriu, a corespondentei informatiilor respective cu sistemul de grupare si codificare utilizat in COR conform structurii COR;
d) sa solicite Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale actualizarea COR. 
(3) Utilizarea codurilor COR in scopuri specifice de catre utilizatori revine in intregime in responsabilitatea acestora. 
 

Care sunt noile profesii din COR 2022?

 
Art. 4. — Prin actualizarea COR se intelege: 
a) activitatea de identificare, ierarhizare, codificare si introducere in COR a noilor ocupatii, ca urmare a schimbarilor din economia nationala; 
b) activitatea de eliminare a ocupatiilor care nu mai sunt cerute pe piata muncii; 
c) activitatea de redenumire a unor ocupatii care se regasesc in COR numai daca este necesar; 
d) activitatea de mutare a unor ocupatii, daca acest lucru se impune. 
 
Art. 5. — (1) Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in colaborare cu Institutul National de Statistica, asigura, la cererea utilizatorilor, actualizarea COR in concordanta cu modificarile care se produc in: 
a) structura economiei nationale; 
b) legislatia specifica in vigoare privind introducerea si/sau reglementarea de noi ocupatii; 
c) nomenclatoarele ocupatiilor elaborate de organismele de specialitate ale Organizatiei Natiunilor Unite si ale Uniunii Europene, si anume: Clasificarea internationala standard a ocupatiilor — ISCO 08 si Clasificarea europeana a aptitudinilor/competentelor, calificarilor si ocupatiilor — ESCO. 
(2) Ministerele, precum si orice alte organe care au atributii de elaborare a unor reglementari specifice pentru introducerea si/sau reglementarea de noi ocupatii trebuie sa solicite directiei de specialitate din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale actualizarea COR in termen de 30 de zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
 
Art. 6. — Continutul COR se aliniaza la nomenclatoarele internationale existente dupa urmatoarea ierarhie de prioritati: 
— prioritate 0 — UE (Uniunea Europeana); 
— prioritate 1 — ONU (Organizatia Natiunilor Unite); 
— prioritate 2 — alte reglementari internationale. 
 
Art. 7. — Actualizarea COR se face din initiativa utilizatorilor. 
 
Art. 8. — (1) Pentru actualizarea nomenclatorului COR, prin introducerea in COR a noilor ocupatii, utilizatorii depun la registratura generala a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale urmatoarele documente: 
a) cerere pentru introducerea in COR a ocupatiei, conform modelului prezentat in anexa nr. 1 la procedura; 
b) fisa descriptiva a ocupatiei, conform anexei nr. 2 la procedura. 
(2) Pentru introducerea in COR a unei ocupatii care se regaseste in ESCO, utilizatorii depun la registratura generala a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale documentele prevazute la alin. (1), iar in completarea fisei descriptive a ocupatiei pot folosi si informatiile aferente ocupatiei disponibile pe website-ul ESCO. 
(3) Pentru actualizarea COR prin eliminarea ocupatiilor care nu mai sunt cerute pe piata muncii, utilizatorii depun la registratura generala a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale o cerere, conform modelului prezentat in anexa nr. 3 la procedura. 
(4) Pentru actualizarea COR prin redenumirea unor ocupatii care se regasesc in COR, utilizatorii depun la registratura generala a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale o cerere, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la procedura. 
(5) Pentru actualizarea COR prin mutarea unor ocupatii, daca acest lucru se impune, utilizatorii depun la registratura generala a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale urmatoarele documente: 
a) o cerere, conform modelului prezentat in anexa nr. 5 la procedura; 
b) fisa descriptiva a ocupatiei, conform anexei nr. 2 la procedura. 
(6) Documentele pentru actualizarea COR prevazute la alin. (1)—(5) se depun de catre utilizatori, in format letric sub semnatura privata sau in format electronic cu semnatura electronica calificata. 
(7) Pe baza documentatiei depuse de utilizatori pentru actualizarea COR, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale solicita in termen de 2 zile lucratoare aviz din partea ministerului de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau, dupa caz, a asociatiilor profesionale/aviz consultativ emis de comitetul sectorial aferent ramurii de activitate sau de catre Asociatia Nationala a Comitetelor Sectoriale din Romania. 
(8) In situatia in care se solicita introducerea in COR a unei ocupatii care se regaseste in ESCO, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale solicita in termen de 2 zile lucratoare avizul prevazut la alin. (7) numai pentru ocupatiile care sunt reglementate la nivel national. 
(9) Ministerele de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau, dupa caz, asociatiile profesionale, comitetul sectorial aferent ramurii de activitate sau Asociatia Nationala a Comitetelor Sectoriale din Romania transmit raspunsul la solicitarea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, prevazut la alin. (7) si (8), in termen de 5 zile lucratoare. 
(10) In termen de 10 zile lucratoare de la data primirii avizului prevazut la alin. (7) si (8), Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale solutioneaza cererea de actualizare a COR. 
(11) Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale respinge cererile utilizatorilor care solicita introducerea in COR a unor ocupatii care contravin legii si bunelor moravuri. 
 
Art. 9. — (1) Pe baza unor analize ale pietei muncii, periodic, din 4 in 4 ani, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Institutul National de Statistica elimina din COR ocupatiile care nu se mai practica pe piata muncii, prin ordin comun al acestor institutii. 
(2) Ordinul prevazut la alin. (1) cuprinde in anexa Lista ocupatiilor eliminate din COR si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
(3) Lista cuprinzand ocupatiile eliminate se publica pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. 
(4) La cererea fundamentata a utilizatorilor, conform modelului prezentat in anexa nr. 6 la procedura, depusa la registratura generala a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, in termen de 3 ani de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a listei prevazute la alin. (2), ocupatiile din Lista ocupatiilor eliminate din COR se pot reintroduce in structura COR. 
 
Art. 10. — (1) Cererile pentru actualizarea COR depuse de catre utilizatori la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale vor fi solutionate in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data inregistrarii acestora. 
(2) Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, dupa analizarea documentatiei, emite utilizatorului un aviz favorabil pentru actualizarea COR, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. 
(3) Lista cuprinzand ocupatiile pentru care Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a emis aviz favorabil se publica pe pagina de internet a institutiei. 
 
Art. 11. — (1) Actualizarea COR se aproba trimestrial sau ori de cate ori se impune prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
(2) Pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordinului comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica de actualizare a COR, care cuprinde in anexa toate actualizarile pentru care Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si-a dat acordul, codurile respective pot fi folosite cu titlu provizoriu. 
(3) Structura COR actualizata potrivit alin. (1) se publica de catre directia de specialitate pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. 
 
2) Ordinul nr. 38/82 al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 141 din 11 februarie 2022.
 
Art. I. — Clasificarea ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 561 din 8 august 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
1. Se modifica si se completeaza cu noile ocupatii practicate in cadrul economiei nationale, prevazute in lista din anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul ordin. 
2. Se elimina ocupatiile care nu mai sunt practicate in cadrul economiei nationale, prevazute in lista din anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentul ordin.
 

LISTA noi ocupatii COR 2022
 

ANEXA Nr. 1 - LISTA ocupatiilor practicate in cadrul economiei nationale care modifica si completeaza Clasificarea ocupatiilor din Romania ?— nivel de ocupatie (sase caractere)

 
Denumirea ocupatiei si codul COR aferent
 
 
1. administrator de securitate in domeniul TIC - 252908
 
2. analist comportamental - 226927
 
3. analist de afaceri - 242120
 
4. analist de afaceri in domeniul TIC - 251102
 
5. analist in servicii si politici de sanatate - 242233
 
6.analist testare software- 351108
 
7. aranjor muzica - 265245
 
8. arhitect de interior - 216111
 
9. arhitect de sistem in domeniul TIC - 251104
 
10. artist multimedia - 265111
 
11. asistent medical specializat - 222102
 
12. auditor de securitate cibernetica - 252906
 
13. barman preparator de cafea (barista) - 513203
 
14. chimist analist - 211312
 
15. compozitor muzica de film/teatru - 265240
 
16. compozitor muzica electronica - 265241
 
17. compozitor muzica publicitara - 265243
 
18. compozitor muzica sacra - 265242
 
19.compozitor muzica usoara/pop - 265239
 
20. conducator formatie muzicala - 265248
 
21. consilier de stat - 111241
 
22. consilier filosofic - 263311
 
23. consultant de securitate cibernetica - 252907
 
24. consultant muzical - 265256
 
25. degustator de cafea - 751502
 
26. dezvoltator de sisteme in domeniul TIC - 251105
 
27. director import export cafea, ceai, cacao si mirodenii - 132456
 
28. director pentru relatia cu investitorii - 121920
 
29. dirijor ansamblu vocal bisericesc - 265249
 
30. documentarist muzica - 265255
 
31. emailator manual/artizan - 731607
 
32. etnomuzicolog - 265258
 
33. expert in criminalistica informatica - 252909
 
34. expert in investigatii digitale - 252905
 
35. expert in prajirea cafelei - 214537
 
36. expert in securitate cibernetica - 252904
 
37. expert surse deschise - 252902
 
38. inginer biomedical - 214957
 
39. inginer foraj - 214658
 
40. inginer horticultor - 213230
 
41. inginer in productia alimentara - 214142
 
42. inginer mentenanta si reparatii - 214143
 
43. inginer punere in functiune - 214958
 
44. inginer specialist in robotica - 214959
 
45. inginer sudor - 214496
 
46. manager analiza de business in domeniul TIC - 251103
 
47. manager de securitate sisteme informatice - 252910
 
48. manager transformare digitala - 242119
 
49. mediator muzical - 265251
 
50. muzician jazz - 265246
 
51. ofiter de politie penitenciara - 242905
 
52. operator macinare cafea - 816055
 
53. operator prelucrare cafea - 816054
 
54. orchestrator - 265244
 
55. producator muzical - 265250
 
56. profesor-antrenor - 235923
 
57. psalt - 265247
 
58. realizator muzical - 265254
 
59. redactor muzical - 265252
 
60. reporter muzical - 265253
 
61. specialist digitalizare - 242118
 
62. specialist in pregatire fizica - 235924
 
63. specialist in reciclarea deseurilor - 214312
 
64. specialist in securitate cibernetica pentru sisteme automatizate de comanda-control - 252903
 
65. specialist muzicologie bizantina/gregoriana - 265257
 
66. specialist pentru relatia cu investitorii - 241272
 
67. specialist tehnologia alimentelor - 214538
 
68. stilist extensii gene - 514211
 
69. tehnician ergonomist - 325729
 
 
Se muta ocupatia expert achizitii publice din grupa de baza 2149 Ingineri si asimilati neclasificati in grupele de baza anterioare in grupa de baza 2421 Analisti de management si organizare la codul 242116. 
 
Se muta ocupatia analist resurse umane din grupa de baza 3333 Agenti de recrutare si contractori in grupa de baza 2423 Specialisti in domeniul resurselor umane si de personal la codul 242325.
 
Se muta ocupatia critic muzical din grupa de baza 2642 Jurnalisti in grupa de baza 2652 Muzicieni, cantareti si compozitori la codul 265231. 
Se redenumeste ocupatia copiator note muzicale ca tehnoredactor partituri si pastreaza acelasi cod 265217 in grupa de baza 2652 Muzicieni, cantareti si compozitori. 
 
Se redenumeste ocupatia inspector/referent resurse umane ca referent resurse umane si pastreaza acelasi cod 333304 in grupa de baza 3333 Agenti de recrutare si contractori.
 

MESERII eliminate din COR 2022

 
ANEXA Nr. 2 - 
 
LISTA ocupatiilor care nu mai sunt practicate in cadrul economiei nationale si se elimina din cuprinsul Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere)
 
 
Denumirea ocupatiei si codul COR aferent
 
1. operator curatare chimica la schimbatoarele de caldura cu placi - 313112
 
2. stantator de filme - 352117
 
3. operator truka - 352118
 
4. teletipist - 413105
 
5. telexist - 413106
 
6. reditionar - 432318
 
7. inspector telegrame - 441207
 
8. sef vagon postal - 441212
 
9. taietor garnituri de carde - 721428
 
10. masinist mecanic la confectionare garnituri carde - 721429
 
11. confectioner ferodouri - 722109
 
12. caserator si slefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane - 731203
 
13. ceruitor de piastrine pentru acordeoane - 731204
 
14. rasnitor smalt - 731410
 
15. formator tuburi spectrale - 731506
 
16. galvanotipist - 732107
 
17. corodor prin procedee chimice (tiefdruc si zinco) - 732108
 
18. turnator valuri - 732116
 
19. fasonator produse din azbociment - 811402
 
20. preparator pasta de azbociment - 811405
 
21. tratamentist produse din azbociment - 811406
 
22. confectioner garnituri din azbest - 811410
 
23. preparator ferodouri - 813132
 
24. finisor universal ferodouri - 813133
 
25. decapsulator - 815101
 
26. decuscutor - 815102
 
27. topitor in si canepa - 815103
 
28. melitator in si canepa - 815104
 
29. innobilator in si canepa - 815105
 
30. scuturator in si canepa - 815106
 
31. lucrator in bataje (batator) - 815107
 
32. destramator - 815108
 
33. carbonizator textile - 815109
 
34. scuturator - 815110
 
35. scuturator - 815114
 
36. zdrobitor si uleiator textile - 815115
 
37. operator masini puitoare - 815116
 
38. formator manusi fibre liberiene - 815117
 
39. montator la lipit ace - 815118
 
40. curatitor-slefuitor garnituri carde - 815119
 
41. cilindror in filatur - 815120
 
42. disponent in filatur - 815121
 
43. pregatitor gogosi de matase (fierbator) - 815122
 
44. prelucrator fire de matase din gogosi (filator) - 815123
 
45. innodator fire de matase naturala - 815124
 
46. finisor fire de matase naturala - 815125
 
47. prelucrator deseuri gogosi de matase naturala - 815126
 
48. snuruitor Jaqard - 815203
 
49. operator canelator - 815206
 
50. paslitor - 815213
 
51. confectioner polizoare din pasla - 815214
 
52. operator piuar - 815418
 
53. operator scamosetor - 815419
 
54. naphtolator la imprimerie - 815426
 
55. vaporizator la imprimerie - 815427
 
56. presator axe la cilindrul de imprimat - 815429
 
57. colector si sortator par - 816008
 
58. preparator ulei de copite - 816009
 
59. valorificator glande - 816012
 
60. preparator pepsina, cheag - 816013
 
61. filtrator-deshidratorist - 817214
 
62. confectioner tuburi cinescop - 821210
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]