Vesti mai putin bune pentru salariatele din Romania, in contextul in care decalajul salarial dintre femei si barbati continua sa fie ridicat in Romania, respectiv de 21,6% in favoarea barbatilor.
Aceste informatii reies din analiza "Equal Pay Gender", realizata de PwC Romania pe baza datelor colectate in cadrul sondajului Paywell si citata de
Agerpres.
In 2023, decalajul este calculat ca raport intre salariul mediu al barbatilor si cel al femeilor, iar fata de editia anterioara a analizei, din 2022, se afla, totusi, in scadere cu 1,7 puncte procentuale.
Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
Va oferim o lucrare cu toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare: Dosarul personal al salariatului. DETALII AICI >>>
In functie industriile in care lucreaza, cele mai mari decalaje salariale in favoarea barbatilor sunt in sectoarele: Bancar, de 30,5%, Farmaceutic de 16,5%, Retail 15,27% si Tehnologie, de 11,92% . O situatie diferita este intalnita in productie si BPO/SSC, unde rata este inversa de -7,02%, respectiv de -0,11%.
Diferente salariale intre barbati si femei
Analiza de specialitate arata, totodata, ca diferentele cele mai mari, raportate la pozitiile pe care le ocupa, sunt pentru operatori, de 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09%.
"Desi s-au inregistrat progrese importante in perioada 2011-2022 in ceea ce priveste reducerea inegalitatilor intre femei si barbati pe piata muncii la indicatori precum participarea femeilor la piata muncii sau somajul, diferenta medie de remunerare a crescut in aceasta perioada in statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) incluse in raportul PwC "Women in Work Index" 2024 (WiW Index). Acest lucru arata ca, in ciuda unei participari mai mari, femeile raman intr-o pozitie considerabil mai slaba in ceea ce priveste randamentul pe piata muncii in comparatie cu barbatii. De la crearea indicelui in 2011, diferenta de remunerare intre femei si barbati a fost unul dintre indicatorii cu cea mai lenta imbunatatire, reducandu-se cu doar trei puncte procentuale intre 2011 si 2022 in cele 33 de state membre OCDE. Mai mult, in 2022 diferenta a crescut la 13,5% de la 13,2% in 2021", noteaza specialistii PwC Romania.
Astfel, WiW Index evidentiaza ca, in ritmul actual, va fi nevoie de mai mult de o jumatate de secol pentru a reduce diferenta medie de remunerare intre femei si barbati in toate cele 33 de tari din OCDE.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<