"Piata fortei de munca din UE se redreseaza treptat si, pentru prima data din 2011, PIB-ul, gradul de ocupare a fortei de munca si veniturile gospodariilor sunt in crestere", se precizeaza pe site-ul Comisiei Europene.
Cu toate acestea, somajul pe termen lung nu arata semne foarte imbucuratoare. Nici situatia gospodariilor cu venituri scazute nu este mai buna.
„Multe persoane inca se mai confrunta cu dificultati serioase in gasirea unui loc de munca, in special cele care sunt de multa vreme in somaj. Dupa cum s-a subliniat si in recomandarile specifice fiecarei tari pentru 2014, statele membre trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a sprijini crearea de locuri de munca si pentru a combate excluziunea sociala, in special prin politici active privind piata fortei de munca si prin investitii sociale sporite. O prioritate urgenta este sa putem oferi fiecarui tanar o sansa reala pe piata fortei de munca prin implementarea garantiei pentru tineret. De asemenea, trebuie sa facem mai mult pentru a ajuta persoanele care sunt de multa vreme fara un loc de munca”, declara Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.
Semnale pozitive!
Se creeaza locuri de munca in sectorul privat, in special in sectorul servicilor.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Somajul continua sa scada, cu toate ca discutam despre un ritm moderat.
Situatii dificile!
Situatia nu este pozitiva in ceea ce priveste piata fortei de munca pentru tinerii sub 25 de ani. Pentru acestia, rata somajului era de 22,5% in luna aprilie 2014. Tinerii se simt descurajati sa isi caute un loc de munca.
sursa: Comisia Europeana