Vom analiza mai jos cazul unui salariat care lucreaza 12 ore si care mai apoi este liber 24 de ore. Vom stabili astfel cum se platesc sporurile de noapte si zilele de sambata si duminica in aceasta situatie.
Solutia consultantului:
Legiuitorul a prevazut posibilitatea duratei timpului zilnic de lucru mai mare decat 8 ore/zi, de exemplu programul de lucru de 12 ore. In acest sens art. 112 alin. (2) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de doua zile consecutive.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
Atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
De asemenea, la stabilirea programului de lucru veti tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Totodata, veti respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru este 40 de ore pe saptamana.
In consecinta, veti stabili programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, astfel incat, durata muncii sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal conform celor mai sus expuse, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
Cu privire la sporul de noapte, munca prestata intre orele 22.00 - 6.00 (cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite) este considerata munca de noapte, conform dispozitiilor art. 122 alin. (1) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit dispozitiilor art. 123 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Astfel sporul pentru munca de noapte se calculeaza in raport de fiecare ora de munca prestata in intervalul 22.00 - 6.00. Daca, de exemplu, salariatul lucreaza de la ora 22.00 la ora 10.00, atunci poate beneficia de spor pentru munca de noapte pentru cele 8 ore prestate in intervalul 22.00 - 6.00.