Ca manager HR, cu siguranta sunteti interesat sa fiti la curent cu noutatile din legislatia muncii, iar timpul de munca este un capitol caruia trebuie sa-i acordati o atentie sporita.
Nu uitati ca puteti evita amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, daca respectati legea.
De cate ori nu v-ati aflat in situatia de:
- a nu sti cum sa aplicati legea?
- a nu sti in ce categorie sa incadrati un anumit interval orar de munca
- de a nu sti cum sa retribuiti corect orele lucrate noaptea sau in weekend?
Orice astfel de bajbaiala in aplicarea legii se poate solda cu amenzi usturatoare!
Dupa ce in iulie 2020 a fost reglementata o sanctiune de 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, iata ca Guvernul a reglementat noi sanctiuni pentru angajatori si mai aspre, mai multe DETALII AICI >>>
Atentie! Una dintre cele mai consistente amenzi acordate de ITM este cuprinsa intre 10.000 lei si 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei, pentru primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial. Modificarea este aprobata prin O.U.G. nr. 117/2021, publicata in Monitorul Oficial nr. 951 din 5 octombrie 2021.
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect, detalii aici >>>
Contine:
- Prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora
- Comentarii, sfaturi si atentionari ale specialistilor Rentrop & Straton in materie de legislatia muncii
- Spete rezolvate – modele concrete pentru problemele cu care, poate, va confruntati si dvs.
In concluzie, aveti absolut tot ceea ce va trebuie ca sa evitati amenzile de pana la 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, cu care ITM va « gratuleaza imediat, la cea mai mica abatere de la litera legii! In plus, eliminati orice situatie incerta ce poate degenera intr-un lung si costisitor litigiu de munca.
Rezervati acum exemplarul dvs.! Stick-ul Totul despre orele suplimentare de munca va ajuta sa respectati legea, sa tineti cont de drepturile angajatilor dvs., dar in acelasi timp, sa va cunoasteti propriile drepturi pentru a fi ferit de spectaculoase pierderi de bani, detalii aici >>>
Rezolvari legale pentru problemele dvs. privind retribuirea corecta a salariatilor
Se-ntampla adesea ca situatiile sa difere de la caz la caz:
- un angajat lucreaza zilnic intre 9:00 - 18:00 si mai efectueaza suplimentar cate 2 ore in intervalul 22:00 - 6:00
- alt angajat se afla la dispozitia societatii in intervalul 22:00 - 6:00 (indiferent daca munceste efectiv sau nu)
Intrebarea insa e aceeasi: cum ii platiti?
Ore suplimentare?
Problemele sunt foarte nuantate de la caz la caz.
De exemplu in primul caz ati fi tentat sa platiti angajatului un spor de noapte de 25% din salariu pentru aportul de 2 ore din intervalul 22:00 - 6:00. Noapte, noapte, dar totusi sporul de noapte nu se justifica, spune legea, atat timp cat intervalul lucrat in timpul noptii nu insumeaza cel putin 3 ore din timpul de lucru /zi sau minimum 30% din totalul orelor de munca efectuate pe luna, conform Codului muncii. Complicat? Un lucru e clar! Cele 2 ore lucrate in intervalul 22:00-6:00 se platesc doar ca ore suplimentare!
Comandati acum Stick-ul Totul despre orele suplimentare de munca! Scapati de spectrul amenzilor pentru abateri de la litera legii! Evitati litigiile de munca duse in instanta de catre angajatii care se considere nedreptatiti, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii modificare timp de lucruIntrebare: Avem un salariat pensionar grad 3 cu 4 h/zi si solicita reducerea programului la 2 saptamani/luna. Va rog sa precizati ce modificari se aduc CIM in aceste conditii si numarul total de ore/luna mentionat in act aditional si Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru instalator pentru sisteme fotovoltaice solareIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un model de fisa post pentru instalator sisteme fotovoltaice solare COR 741103.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<