Cumul de functii - doua locuri de munca cu norma intreaga. Este legal?

cumul de functii acelasi angajatorcumul de functii norma intreagacumul de functii codul muncii
Cumul de functii - doua locuri de munca cu norma intreaga. Este legal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va adresez urmatoarea intrebare: o persoana fizica poate sa aiba calitatea de salariat la doua locuri de munca diferite, cu contract individual de munca cu norma intreaga pentru fiecare din cele doua locuri de munca, insumand astfel 16 ore lucrate in aceeasi zi?"
 
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
 
Cu privire la cele doua locuri de munca diferite, facem urmatoarele precizari:
 
- daca locurile de munca sunt la acelasi angajator, salariatul nu poate cumula doua contracte cu norma intreaga;
- daca locurile de munca sunt la angajatori diferiti, salariatul poate cumula doua contracte cu norma intreaga.
 
Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
 
In cazul cumulului la acelasi angajator fiecare contract individual de munca este incheiat de sine statator, are o fisa de post, anexa la contract, si va fi inregistrat individual in registrul general de evidenta a salariatilor, ca si cum ar fi doua persoane distincte.
 
Asadar, Codul muncii, republicat reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la angajatori diferiti in baza mai multor contracte individuale de munca. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in CIM conform atributiilor stabilite in fisa postului.
 
Cu alte cuvinte, regula este ca un salariat poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
 
Cu privire la timpul de lucru, prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.
 
Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, republicat pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. La art. 114 alin. (1) din Codul muncii, republicat se prevede ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, iar alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
 
Astfel, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
 
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.
 
In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
 
Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.
 
Asadar, apreciem ca, o persoana poate cumula doua contracte individuale de munca la angajatori diferiti, situatie in care apreciem ca prin dispozitiile sale, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
 
Fata de cele mentionate, apreciem ca pot fi desfasurate doua functii cu norma intreaga, la angajatori diferiti, cu respectarea conditiilor mentionate anterior, astfel incat programul de lucru sa nu se suprapuna, iar prestarea activitatilor sa fie realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori. Salariatul are obligatia sa declare locul unde considera functia de baza. In concluzie, un salariat poate avea doua contracte de munca cu norma intreaga de 8 ore numai la angajatori diferiti in conditiile mai sus expuse.
 
In ceea ce priveste cumulul la acelasi angajator, un salariat poate avea 2 contracte individuale de munca, cu functii diferite, la acelasi angajator.

Asadar, cumulul celor doua functii poate fi realizat prin incheierea a doua contracte de munca, ambele cu timp partial sau unul cu norma intreaga si unul cu timp partial daca nu sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul acestora.
 
Salariatul care cumuleaza doua functii la acelasi angajator pe langa un contract cu norma intreaga mai poate incheia un contract cu timp partial de maximum 3 ore pe zi.
 
Conform art. 115 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Astfel, daca salariatul ar cumula la un contract cu norma intreaga un contract cu 4 ore, dupa o zi de activitate a doua zi ar avea repaus nu ar putea lucra fiind incalcate dispozitiile art. 115 alin. (2).
 
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
 
Insa cumulul de functii la acelasi angajator este permis numai pentru functii diferite, de unde si expresia CUMUL DE FUNCTII. In cazul in care salariatul lucreaza in aceeasi functie peste timpul normal de munca, timpul astfel lucrat este considerat munca suplimentara pentru care va primi spor.

Un raspuns valabil la 23.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>> 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functii acelasi angajatorcumul de functii norma intreagacumul de functii codul muncii

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul de functii - doua locuri de munca cu norma intreaga. Este legal? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]