Norme SSM - comunicarea si cercetarea evenimentelor. Refuzul salariatului de a primi ingrijiri medicale

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Decembrie 2023
19 Decembrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cercetare evenimente ssmnorme ssm 2023
Norme SSM - comunicarea si cercetarea evenimentelor. Refuzul salariatului de a primi ingrijiri medicale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Ce se intampla in situatia in care un angajat nu se simte bine la un moment dat, poate o tensiune mica sau mare, poate o tahicardie, hipoglicemie, stari depresive, sevraj, etc. Chemam ambulanta prin serviciul de urgenta 112? Sau ne indreptam cu acesta la cea mai apropiata unitate spitaliceasca? Vom considera ca acest eveniment trebuie comunicat catre ITM daca nu exista o vatamare? Ambulanta vine, ii face un EKG, il stabilizeaza si, dupa caz, il intreaba pe angajat daca merge la spital. Acesta refuza. Ce trebuie sa detina angajatorul, ca dovada, ca angajatul nu a vrut la spital? Angajatorul are obligatia sa comunice ITM evenimentul? Salariatul de obicei primeste recomandarea sa mearga la specialist. 
 
De cele mai multe ori nu respecta indicatiile. Si ajungem sa cerem iar ambulanta. Fiindca sunt si situatii cand angajatii nu se duc la medicul specialist si tot chemam ambulanta. Avand in vedere aceste prevederi legale trebuie sa comunice evenimentul la ITM si chiar sa inceapa cercetarea evenimentului? Si ulterior sa stabileasca, pe baza documentelor medicale, pe care le va emite unitatea sanitara, daca exista o legatura de cauzalitate intre activitatea desfasurata de salariat si afectarea sanatatii acestuia, pentru a putea concluziona caracterul evenimentului (de munca, in afara muncii, etc.)."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In conditiile art. 27, alin. (1), lit. a din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, orice eveniment trebuie comunicat inspectoratelor teritoriale de munca nu mai tarziu de 24 de ore din momentul producerii acestora.
 
Cum sa scapati GARANTAT de amenzi in cazul unui control ITM pe linie de securitate si sanatate in munca!
 
Va aratam cum sa intocmiti perfect toate actele SSM pe care vi le pot solicita inspectorii de munca! Inclusiv actele-surpriza pe care acestia se bazeaza ca sa va amendeze, DETALII AICI >>>
 
Amenda pentru necomunicare este de 3.500 – 7.000 lei.
 
Pentru a fi comunicat si cercetat evenimentul trebuia sa fi antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu.
 
In situatia unui salariat care manifesta simptome patologice (de natura neviolenta) la locul de munca si daca acesta nu poate fi ajutat prin persoanele desemnate cu acordarea primului ajutor, trebuie apelat 112.
 
Daca in urma ingrijirilor la fata locului, acordate de echipajul de urgenta, salariatul isi revine sau refuza prin semnatura pe proprie raspundere deplasarea la spital nu e cazul comunicarii. Totusi, responsabilul SSM trebuie sa solicite, pentru orice eventualitate, echipajului de ambulanta dovada refuzului.
Un echipaj medical de ambulanta nu transporta o persoana la spital daca nu prezinta probleme medicale.
 
Daca totusi salariatul este dus la spital si la reintoarcere la munca prezinta un document de la unitatea medicala la care a fost transportat din care rezulta ca nu a prezentat nicio leziune corporala, posibil produsa la locul de munca, atunci poate fi transmisa o informare catre I.T.M. prin care sa se expuna situatia de fapt la care se va atasa si o copie a documentului medical.
 
In aceasta situatie, motivatia deciziei de cercetare sau nu va fi in sarcina inspectoratului.
 
Daca la intoarcerea la serviciu salariatul a prezentat un document medical din care a rezultat ca i-au fost acordate ingrijiri medicale, inclusiv un diagnostic, chiar de natura patologica, este recomandabila comunicarea evenimentului la I.T.M. care poate aprecia daca este cazul cercetarii sau nu.
In caz contrar, I.T.M.-ul poate fi sesizat de vreun martor sau chiar de salariatul in cauza.
 
Au fost situatii, cand salariati nemultumiti, carora le-au incetat contractele individuale de munca, au transmis petitii la Inspectia Muncii prin care au reclamat chiar ca au fost victimele unor accidente necercetate.
 
Un raspuns oferit in decembrie 2023 de catre PortalSSM. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in sanatate si securitate in munca.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]