Codul MUNCII 2019. Interzicerea discriminarilor, iar munca suplimentara va fi aspru pedepsita!

interzicere discriminari codul munciicodul muncii modificare 2019art 260 codul munciimunca suplimentara amenda
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii ar putea avea parte de noi modificari drastice ale Codului Muncii, in contextul in care exista 2 proiecte de lege care au trecut de Senat si acum asteapta votul decisiv al Camerei Deputatilor.

Ce vizeaza cele 2 proiecte legislative? Este vorba despre pedepsirea drastica a muncii suplimentare neplatite, precum si amendarea discriminarilor si hartuirilor de orice fel.

Este vorba despre Pl-x nr. 399/2018 si Pl-x nr. 718/2018.

 
Munca suplimentara si drumul catre burnout


Modificarea lit. i) a alin. (1) al art. 260 din Codul Muncii vine ca urmare a unui studiu comandat de Comisia Europeana, se arata proiectul de lege.

Acesta a scos la iveala detalii nestiute despre piata muncii din Romania, in sensul ca peste 35% dintre angajatii romani muncesc mai mult de 40 de ore pe saptamana, ocupand locul 3, la nivel de Uniune (UE).

"Angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 - 49 de ni sunt cei mai expusi riscului de ore suplimentare, 39% dintre acestia muncind mai mult de 40 de ore pe saptamana. Impactul muncii in exces asupra sanatatii si performantei angajatilor e eminamente negativ. 15% dintre romani au afirmat ca munca le afecteaza negativ starea de sanatate, procentul ridicandu-se la 20% in cazul angajatilor sub 35 de ani si la 22% in cazul celor de peste 50 de ani", conform propunerii legislative.



Cum ar putea deveni textul de la lt. i) a alin. (1) al art. 260 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii?


Articol unic. - Litera i) a alineatului (1) al art. 260 din Legea privind Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1500 la 3000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.

Lit. i) a alin. (1) al art. 260 din Codul muncii, in momentul de fata:

i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.



Amendarea severa a celor care savaresc acte care presupun discriminarea si/sau hartuirea si modificarea Codului MUNCII


Pl-x nr. 718/2018 sustine modificarea si completarea Legii nr.53/2003 privind Codul muncii, cu privire la discriminarea si hartuirea de orice fel, in ceea ce priveste piata muncii din Romania.


Cum s-ar putea modifica art. 5 din Codul Muncii? Vezi mai multe detalii AICI >>>


Recent, a intrat in vigoare si interzicerea discriminarilor pe criteriul de sex, la locul de munca. Ce OBLIGATII vor avea angajatorii


Vesti bune pentru romance, in contextul in care Guvernul face eforturi pentru a sprijini eliminarea discriminarii de genuri. Asadar, Guvernul a aprobat, prin H.G., normele metodologice de aplicare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial,  cu nr. 333 din 2 mai 2019.


Ce schimba HG 202/2002? Ce inseamna discriminarea bazata pe criterii de sex?

In acest context, angajatorii au obligatia sa introduca explicit, in regulamentele interne, faptul ca este interzisa discriminarea bazata pe criteriul de sex si sa isi informeze angajatii despre drepturile pe care le au privind egalitatea de sanse si de tratament in relatiile de munca...citeste mai multe aici >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
interzicere discriminari codul munciicodul muncii modificare 2019art 260 codul munciimunca suplimentara amenda

Data aparitiei: 05 Iunie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul MUNCII 2019. Interzicerea discriminarilor, iar munca suplimentara va fi aspru pedepsita! Nota: 2.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]