Salariatul este angajat de la 01.07.2012 pana la 31.07.2012 cu 700 lei . In contractul individual de munca sunt trecute urmatoarele sporuri: spor de weekend 1% (procent) si spor de noapte 25% (procent), toate acestea sunt operate in REVISAL. Salariatul munceste un weekend si prinde 64 ore de noapte, astfel venitul obtinut in luna va fi 771 lei .
700 700 lei
700 x 1% = 7 lei
700 : 176 ore x 64 ore x 25% = 64 lei
_____________________________________
Total sporuri 71 lei
_____________________________________
Total salariu obtinut in luna 771 lei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Precizam ca in REVISAL in Raportul per salariat cuantumul sporurilor este de 182 lei, adica :
700 700 lei
700 x 1% = 7 lei
700 x 25% = 175 lei
_____________________________________
Total sporuri 182 lei
_____________________________________
Total salariu obtinut in luna 882 lei
In declaratia 112 depusa la A.N.A.F. venitul asupra carora s-au achitat contributiile a fost cel din stat, respectiv suma de 771 lei. Din discutiile purtate cu inspectorii I.T.M. am tras concluzia ca adeverintele de vechime se pot scoate din REVISAL dar cuantumul sporurilor nu corespunde cu statul de salarii.
Raspuns: Conform art. 126 din Codul muncii salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Astfel, confom acestor prevederi salariatii beneficiaza de un spor de 25 % din salariul de baza pentru munca prestata in timpul noptii, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Desi apreciem ca la calculul sporului ar trebui sa se tina cont de durata efectiva lucrata in timpul noptii de fiecare salariat, deoarece salariatul beneficiaza, asa cum dispune art. 126 lit. b) din Codul muncii , republicat, de spor pentru munca prestata in timpul noptii, situatie in care calculul s-ar efectua pentru munca efectiv prestata in timpul noptii de fiecare salariat, exista interpretarea din partea inspectorilor de munca in sensul ca sporul de noapte se acorda in procent de 25% din salariul de baza pentru toti salariatii de noapte, deci indiferent de timpul prestat de fiecare salariat de noapte pe timpul noptii.
In cazul prezentat salariatul a prestat 64 de ore de noapte. Pentru munca prestata in timpul noptii acesta beneficiaza de un spor de 25% din salariul de baza, respectiv:
Salariu tarifar : 700 RON
Salariu / ora : 700 RON / 176 ore = 3,9773 RON / ora
Munca prestata in timpul noptii: 64 ore
Spor acordat pentru fiecare ora de noapte prestata: 3,9773 lei/ora x 25% = 0,9943 lei/ora
Spor acordat pentru cele 64 ore de noapte prestate: 0,9943 lei/ora x 64 ore = 64 lei
Cu privire la repausul saptamanal, art.137 din Codul muncii stabileste ca acesta se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
In doua ipoteze - pericolul de a se prejudicia intresul public sau pericolul de a se periclita desfasurarea normala a activitatii-conform art.137 alin.(2) din Codul muncii , repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca(art.137 alin.3).
In plus, art. 137 alin.(4) stabileste ca, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Asadar, salariatului care presteaza activitate sambata si duminica trebuie sa i se acorde 2 zile libere cumulate, in aceeasi saptamana. Prin exceptie, asa cum am aratat, zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In plus, acesta va primi un spor al carui cuantum este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Mentionam ca nu este reglementat legal un cuantum minim al acestui spor, ci legiuitorul a lasat partilor libertate deplina in stabilirea cuantumului sporului.
In situatia in care, pentru prestarea activitatilor in zilele de sambata si duminica salariatul beneficiaza de un spor de 1% din salariul de baza, stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, situatia este urmatoarea:
Salariu tarifar : 700 RON
Spor de week-end 1% : 700 RON x 1% = 7 lei