legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Modificarea contractului de munca in perioada de proba. Cum se procedeaza?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
15 Mai 2020
15 Mai 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
perioada de probamodificare contract de muncaperioada proba institutie publica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un angajat al unei institutii publice are un program de 7 ore pe zi si obtine prin concurs un post la o alta institutie, cu program identic. Institutia de baza informeaza salariatul ca nu poate munci la al doilea loc de munca decat 3,5 ore pe zi. Noul angajator este de acord. Angajatul e inca in perioada de proba de 3 luni. Poate sa faca in aceasta perioada cererea de reducere a programului de munca si sa ceara si timp de munca inegal sau trebuie sa treaca cele 90 de zile?
 
Raspunsul specialistului:
 
In conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
 
Prin urmare, contractul dumneavoastra de munca este in vigoare si beneficiati de toate drepturile si obligatiile generate de calitatea de angajat. Perioada de proba este doar o clauza in acest contract de munca, al carei scop este de a se testa aptitudinile dumneavoastra raportate la exigentele respectivului loc de munca.
 
In aceste conditii dumneavoastra puteti solicita reducerea normei de lucru, chiar daca sunteti in perioada de proba, iar daca cel de-al doilea angajator este de acord se va face un act aditional la contractul de munca prin care se va modifica clauza referitoare la durata muncii, unde se trece norma redusa.
 
Fata de cele prezentate de dumnneavoastra, mentionam ca Legea nr. 53/2003 Codul muncii, nu contine prevederi exprese prin care sa stabileasca un numar maxim de ore de munca pe care un salariat le poate cumula la doi angajatori si, prin urmare exista opinii diferite asupra acestui aspect.
Insa, la art. 115 alin. (2) din Codul muncii se prevede ca durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore, fara a se face vreo precizare daca aceasta durata de 12 ore se refera la un angajator la la mai multi angajatori, in cazul cumulului de contracte.
 
Astfel, pentru siguranta, o interpretare des intalnita este aceea ca o persoana, chiar daca lucreaza la doi angajatori diferiti, sa nu depaseasca, in total, 12 ore/zi.
 
In cazul dumneavoastra intelegem ca la primul angajator aveti o norma de 7 ore/zi, ceea ce ar permite ca la al doilea angajator sa aveti o norma partiala de 4 ore/zi (astfel in total ati avea 11 ore/zi). Mai facem insa precizarea ca programul de munca la cei doi angajatori nu trebuie sa se suprapuna, intrucat nu puteti presta activitate, in acelasi interval orar, la ambii angajatori.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]