Un angajat al unei institutii publice are un program de 7 ore pe zi si obtine prin concurs un post la o alta institutie, cu program identic. Institutia de baza informeaza salariatul ca nu poate munci la al doilea loc de munca decat 3,5 ore pe zi. Noul angajator este de acord. Angajatul e inca in
perioada de proba de 3 luni. Poate sa faca in aceasta perioada cererea de reducere a programului de munca si sa ceara si timp de munca inegal sau trebuie sa treaca cele 90 de zile?
Raspunsul specialistului:
In conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Prin urmare, contractul dumneavoastra de munca este in vigoare si beneficiati de toate drepturile si obligatiile generate de calitatea de angajat. Perioada de proba este doar o clauza in acest contract de munca, al carei scop este de a se testa aptitudinile dumneavoastra raportate la exigentele respectivului loc de munca.
In aceste conditii dumneavoastra puteti solicita reducerea normei de lucru, chiar daca sunteti in perioada de proba, iar daca cel de-al doilea angajator este de acord se va face un act aditional la contractul de munca prin care se va modifica clauza referitoare la durata muncii, unde se trece norma redusa.
Fata de cele prezentate de dumnneavoastra, mentionam ca Legea nr. 53/2003 Codul muncii, nu contine prevederi exprese prin care sa stabileasca un numar maxim de ore de munca pe care un salariat le poate cumula la doi angajatori si, prin urmare exista opinii diferite asupra acestui aspect.
Insa, la art. 115 alin. (2) din Codul muncii se prevede ca durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore, fara a se face vreo precizare daca aceasta durata de 12 ore se refera la un angajator la la mai multi angajatori, in cazul cumulului de contracte.
Astfel, pentru siguranta, o interpretare des intalnita este aceea ca o persoana, chiar daca lucreaza la doi angajatori diferiti, sa nu depaseasca, in total, 12 ore/zi.
In cazul dumneavoastra intelegem ca la primul angajator aveti o norma de 7 ore/zi, ceea ce ar permite ca la al doilea angajator sa aveti o norma partiala de 4 ore/zi (astfel in total ati avea 11 ore/zi). Mai facem insa precizarea ca programul de munca la cei doi angajatori nu trebuie sa se suprapuna, intrucat nu puteti presta activitate, in acelasi interval orar, la ambii angajatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare bonus ca urmare a stabilirii unor atributii suplimentare pentru salariatIntrebare: Sper ca ma puteti ajuta cu urmatoarea situatie: avem un angajat care urmeaza sa primeasca responsabilitati suplimentare, pentru care va fi remunerat cu un bonus lunar brut fix. In actul aditional la contractul de munca este stipulat faptul ca bonusul va fi acordat in mod absolut discretionar / unilateral de catre Societate, cu conditia ca Salariatul sa isi indeplineasca toate Atributiile si Responsabilitatile Suplimentare atribuite, in mod corespunzator si la timp, conform celor prevazute in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare loc de munca. Concediere salariatiIntrebare: Societatea are deschise mai multe puncte de lucru in diferite judete, in cadrul carora se desfasoara aceeasi activitate. Datorita scaderii activitatii la punctul de lucru A, angajatorul doreste desfiintarea posturilor si concomitent sa infiinteze aceleasi posturi in punctul de lucru B, unde a crescut activitatea. Salariatilor din punctul de lucru A li s-a propus modificarea punctului de lucru din A in B, insa au refuzat. Temeiul legal pentru concediere individuala (desfiintare de post) imi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<