O noua perioada de proba. In ce conditii inceteaza contractul?

02 Iulie 2013
02 Iulie 2013
Contract de Muncaincetarea contractuluiCodul munciiincetarea CIMperioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom analiza mai jos cazul in care un angajat intra intr-o noua perioada de proba odata cu schimbarea functiei. Vom vedea cum putem stabili care este perioada de proba pentru aceasta noua functie, pe ce perioada se poate intinde si in ce masura, in timpul perioadei de proba, din dorinta angajatului sau a angajatorului, se poate inceta contractul cu art 31 alin. (3) din Codul muncii.


Solutia consultantului:

Anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare functiei. Orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii (art. 17 alin. (5) din Codul muncii
republicat).

Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional la contractul individual de munca, de ambele parti, angajat si angajator.

Potrivit art. 31 din Codul muncii republicat, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Potrivit art. 32 din Codul muncii, pe durata executarii unui contract de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.

Intr-o singura situatie salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba respectiv in situatia in care salariatul debuteaza la acelasi angajator intr-o alta functie sau profesie sau urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Astfel, pentru a putea stabili o alta perioada de proba in cadrul unei alte functii, functia trebuie sa fie total diferita si nu doar denumirea acesteia sa se modifice iar salariatul sa indeplineasca aceleasi atributii.

In situatia in care salariatul nu corespunde noii functii aveti doua optiuni:
1. sa revina pe postul detinut anterior;
2. sa incetati unilateral contractul individual de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii, printr-o simpla notificare, fara preaviz.

Desigur si salariatul poate notifica incetarea CIM in perioada de proba in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]