OBLIGATIA angajatorului de a suporta costul ochelarilor salariatilor

Ioana Pavel
Ioana Pavel
17 Aprilie 2024
17 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
costul ochelarilor salariatilordecontare ochelari salariati
OBLIGATIA angajatorului de a suporta costul ochelarilor salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Avem urmatoarea speta: In CCM-ul companiei noastre se regasesc urmatoarele prevederi: "(5) Angajatorul va deconta o suma de 800 RON net o data la doi ani pentru ochelari de protectie si de vedere, dar si pentru lentile de contact, in situatia in care exista o recomandare medicala expresa in acest sens. Decontarea pentru ochelarii de vedere se va realiza in urmatoarele conditii: mentionarea necesitatii corectiei optice in fisa de aptitudine eliberata de medicina muncii cu ocazia controlului periodic anual sau prin recomandare medicala de la medicul specialist supervizata de medicina muncii. (6) Angajatii companiei vor putea deconta suma de 800 RON doar dupa finalizarea perioadei de proba prevazuta de Legea Nr. 53/2003 - Codul muncii".

Avem urmatoarele intrebari: 1. In situatia in care, avem o persoana angajata in luna August 2023 care se afla in perioada de preaviz, pana la data de 24.04.2024, este considerata ca fiind eligibila pentru a i se acorda beneficiul stipulat in CCM conform articolelor de mai sus? 2. In cazul in care un angajat isi da demisia inainte de implinirea a doi ani in companie se poate opera retinerea sumei acordate pentru decontarea ochelarilor?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Suportarea de catre angajator a costului ochelarilor de vedere nu reprezinta un beneficiu pentru salariati.
 
Ghid obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi! Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum, DETALII AICI >>>
 
Reglementarile interne referitoare la obligatia angajatorului de a suporta costurile ochelarilor de vedere sunt cuprinse in HG 1028/2006. Potrivit art.12 - 15 din HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:
 
Art. 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c)  ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Art. 13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la articolul 12 arata ca acesta este necesar.
Art. 14
Daca rezultatele examenului prevazut la articolul 12 sau ale examenului la care face referire articolul 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art. 15
Masurile luate potrivit articolelor 12-14 nu trebuie sa implice in niciun caz costuri financiare pentru lucratori.
 
Astfel, obligatia angajatorului de a suporta costul ochelarilor de vedere reprezinta o obligatie de sanatate si securitate in munca, daca ochelarii sunt destinati sa il ajute pe salariat sa corecteze dificultatile vizuale in raport cu activitatea sa care implica un echipament cu monitor.
 
In consecinta, angajatorul nu poate sa solicite restituirea costului cu ochelarii in cazul demisiei salariatului. De asemenea, angajatorul trebuie sa suporte aceste costuri atat in perioada de preaviz, cat si in perioada de proba.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]