Va readucem aminte ca potrivit art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010, dreptul la indemnizatia de concediu crestere copil se suspenda in ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Concediu crestere copil - ce trebuie sa stii in 2019:
- se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
- este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
- se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
- poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
...mai multe despre conditiile de acordare a concediului aici >>>
"Se poate ca o salariata aflata in concediu crestere copil, sa realizeze venituri in acesta perioada in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, incheiat cu acelasi angajator, dar pe o alta functia decat cea stabilita in contractul individual de munca suspendat?"
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Este demn de mentionat ca, pe durata concediului crestere copil salariatul poate obtine venituri sub rezerva obtinerii veniturilor din alte surse astfel incat contractual de munca suspendat pentru concediu crestere copil sa ramana suspendat.
Prin exceptie de la aceste prevederi, plata indemnizatiei pentru crestere copil nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010.
In concluzie, salariatii aflati in concediu crestere copil pot primi diverse sume fara ca indemnzatia sa se suspende (art. 16 alin. (3) lit. a) din OUG 111/2010). Astfel salariata aflata in concediu crestere copil poate desfasura activitate in perioada de concediu, in baza unui alt contract de munca, cu timp partial, pe o alta functie, la acelasi angajator, iar veniturile obtinute sa nu depaseasca (3.750 lei) de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 (2,5 x 500 = 1250 x 3 =3.750 lei).
Un raspuns acordat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>