Salariata aflata in CIC este protejata de lege

concediu crestere copilconcediu ingrijre copilprotectia angajatei insarcinateangajata insarcinatadrepturi angajata insarcinata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Nu odata am fost intrebata cum trebuie sa procedeze angajatorul in cazul in care la nivel de societate are loc o reorganizare a activitatii. Ce se intampla cu salariatele/salariatii care au contractele de munca suspendate pentru concediu concediu crestere copil?
In cele ce urmeaza vorbim despre efectele unui contract de munca suspendat pentru concediu crestere copil.

Astfel, suspendarea contractului individual de munca poate intervi de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral de uneia dintre parti.
 
Suspendarea contractului de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
 
Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
 
De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
 
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
In situatia concediului pentru cresterea copilului, in varsta de pana la un an, 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului (art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii).

Prin urmare, pe durata concediului pentru cresterea copilului contractul de munca fiind suspendat nu poate fi modificat, deoarece asa cum aratam mai sus pe durata suspendarii CIM se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca.
 
Pe durata cat contractul de munca al salariatei/salariatului aflata/aflat in CIC a fost suspendat, angajatorul poate sa angajeze o alta persoana, cu contract de munca pe durata determinata, pana la revenirea titularului pe post, in temeiul dispozitiilor art. 83 lit. a) din Codul muncii.

La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta.
 
Mai mult decat atat, persoana care se afla ori s-a aflat in concediul de cresterea copilului beneficiaza de protectia instituita prin dispozitiile art. 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
 
Astfel, salariatei care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, ii sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010. Potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
 
Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
 
Astfel, interdictia de a dispune incetarea raporturilor de munca se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate.
 
Salariata pe durata concediului de crestere copil poate reveni oricand la locul de munca si poate reintra oricand in concediu. Revenirea definitiva este momentul in care salariata nu mai poate reintra in concediu crestere copil, respectiv momentul expirarii duratei concediului.
 
La expirarea duratei concediului crestere copil si dupa o alta perioada de 6 luni angajatorul poate inceta contractul de munca.
 
In functie de temeiul care va sta la baza concedierii, prin procedura care trebuie sa aiba loc in mod obligatoriu ulterior datei de revenire din concediu crestere copil, trebuie, in mod obligatoriu, acordat si preavizul.
 
Astfel, potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca efectele, asadar cele doua parti vor fi tinute de obligatiile asumate, angajatul fiind obligat sa presteze munca, iar angajatorul este tinut de plata salariului aferent.
 
In ceea ce priveste perioada de 6 luni, avand in vedere ca sintagma folosita de legiuitor in cuprinsul art. 25 alin. (3) din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare este ambigua „cu pana la 6 luni”, apreciem ca in perioada de 6 luni de la revenirea definitiva a salariatei la locul de munca aceasta nu poate fi concediata.
 
Pe cale de consecinta nu numai ca exista obligatia acordarii preavizului la concediere in temeiul art. 65 din Codul muncii dar nici nu poate fi concediata persoana decat dupa 6 luni de la revenirea din CIC si cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare.
 
Prin urmare, este interzisa concedierea o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului din concediu crestere copil de pana la un 1 an, 2 ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.


 
Gabriela Dita
Consilier juridic

Studii
ianuarie – februarie 2010 – curs formator formare profesionala
2005 – 2006 masterand al Facultatii de Drept al Universitatii Bucuresti cu specialitatea „Relatii de munca si Industriale avand ca tema pentru lucrarea de disertatie Formele de suspendare a contractului individual de munca la disciplina Contractul individual de munca sub indrumarea prof. dr. Alexandru Atanasiu;

2003 – 2004 absolvent al studiilor postuniversitare de dreptul muncii organizate de Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza avand ca lucrare de absolvire tema: „Cazurile de suspendare a contractului individual de munca prevazute de Legea nr. 19/2000 sub coordonarea conf. univ. dr. Vlad Barbu;

2002 – 2003 atestat inspector resurse umane al Scolii Romane de Afaceri de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei;

1999 – licentiata in stiinte juridice a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti avand ca lucrare de licenta „Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana sub indrumarea si cordonarea prof. univ. dr. Augustin Fuerea.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu crestere copilconcediu ingrijre copilprotectia angajatei insarcinateangajata insarcinatadrepturi angajata insarcinata

Data aparitiei: 22 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata aflata in CIC este protejata de lege Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]