Ce se intampla cand persoana aflata in perioada de proba refuza semnarea notificarii de incetare a contractului individual de munca si decizia aferenta?
Angajatorul considera ca persoana nu este cea mai potrivita pentru preluarea locului de munca full-time, cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Cum procedam in aceasta situatie?
Raspunsul expertilor:
In primul rand tinem cont de faptul ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Aici discutam despre prevederile art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Asa cum arata legea, salariatul angajat in baza unui contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba 90 de zile ii va putea inceta contractul de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia.
Contractul de munca incetat in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii va fi inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
"Art. 31. – (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
Art. 32. – (1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Perioada de proba constituie vechime in munca.
Art. 33. – Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni."