Angajatul poate fi platit pentru a NU se prezenta la serviciu!

14 Decembrie 2009
14 Decembrie 2009
preavizcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intr-adevar, in contractul colectiv sau individual de munca se poate prevedea ca un salariat care urmeaza sa plece din firma are dreptul ca, pe parcursul termenului de preaviz, sa nu se prezinte deloc la serviciu, beneficiind insa de salariul integral.

Motivatia este urmatoarea si tine de interesul angajatorului: salariatul, stiind ca pleaca, poate incerca sa obtina (sau chiar obtine, avand acces direct) informatii confidentiale despre firma, pe care sa le foloseasca la viitorul loc de munca. Chiar daca in contract s-a prevazut o clauza de neconcurenta sau de confidentialitate, este preferabil ca, pe acest interval, salariatului sa nu i se mai permita accesul la anumite informatii, pentru ca riscul incalcarii obligatiei de fidelitate (care, formal, l-ar insoti pana la incetarea contractului) este destul de mare.

O asemenea situatie nu se confunda cu cea in care angajatorul desface contractul de munca fara sa acorde preaviz, deoarece angajatul, primind salariul, ramane totusi legat pe perioada preavizului de obligatiile care decurg din contractul de munca, altele decat prestarea muncii (abtinerea de la orice acte de concurenta neloiala sau de la savarsirea de abateri disciplinare etc.).

Dispensarea salariatului de a lucra nu se confunda nici cu acordarea unui concediu platit. Ea reprezinta doar renuntarea, din partea unitatii, la dreptul conferit de lege de a pretinde salariatului sa-si execute obligatiile contractuale, pe parcursul preavizului.



Aveti o problema de aplicare a Codului muncii? Solutia pe care o cautati va costa... 1 leu! 157 de probleme practice, 157 de solutii - la pretul total de 157 de lei! Clic aici!

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]