Analizam mai jos cazul in care unui salariat i-a fost aprobata incetarea contractului de munca cu data de 07.06.2013. La data de 03.06.2013 depune certificat medical de 10 zile. In aceasta situatie angajatorul opereaza in ReviSal incetarea CIM cu data de 07.06.2013, fara a tine cont de concediul medical.
Vom stabili mai jos daca s-a procedat corect si daca angajatorul ar fi trebuit sa tina cont de cele 10 zile de concediu medical.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Potrivit art. 55 din Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta astfel:
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
In speta, incetarea contractului de munca are loc ca urmare a acordului partilor si nu de drept pe cale de consecinta angajatorul nu poate inceta un contract de munca suspendat pentru incapacitate temporara de munca deoarece, asa cum am aratat, in cazul suspendarii CIM se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Mentionam astfel ca acordul partilor nu echivaleaza cu incetarea de drept si ca angajatorul are obligatia sa respecte certificatul de concediu medical acesta constituind un ordin de plata.
Totodata, atentionam asupra faptului ca in ReviSal nu se opereaza si concediul medical.