Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Obtinerea legala a autorizatiei de munca

Resurse Umaneautorizatie de muncaprocedura legalalucratori

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii permanenti, angajatorul, persoana juridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, insotita de urmatoarele documente:

a) certificatul de inmatriculare de la Oficiul National al Registrului Comertului in copie si in original;
b) certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului, din care sa rezulte ca nu s-au operat
cereri de inscriere de mentiuni referitoare la existenta unei hotarari judecatoresti definitive pentru savarsirea de infractiuni de catre asociatul unic sau, dupa caz, de asociati, in legatura cu activitatea pe
care o desfasoara sau la declararea starii de faliment;
c) scrisoarea prin care se atesta bonitatea angajatorului, eliberata de banca la care acesta are deschis contul;
d) certificatul de atestare fiscala emis de administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala
angajatorul isi are sediul social, privind achitarea obligatiilor catre bugetul de stat, la sfarsitul
trimestrului incheiat anterior depunerii cererii.
e) adeverinta eliberata de agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are
sediul angajatorul, cu privire la forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant comunicat
de angajator potrivit dispozitiilor legale, cu cel mult 60 de zile anterioare depunerii cererii.
f) fisa postului, organigrama cu precizarea functiilor ocupate si vacante;
g) dovada publicarii anuntului pentru ocuparea postului vacant intr-un cotidian de larga circulatie;
h) copia procesului-verbal intocmit in urma selectiei realizate pentru ocuparea posturilor vacante;
i) curriculum vitae al strainului, care sa contina si declaratia pe propria raspundere a acestuia ca este apt din punct de vedere medical pentru a fi incadrat in munca si ca are cunostinte minime de limba romana.
I1) cazierul judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de
origine sau resedinta;
j) atestatul de recunoastere a studiilor necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea
autorizatiei de munca, eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu, sau diploma de studii eliberata de institutii de invatamant acreditate in Romania;
j1) atunci cand este cazul, documente care atesta obtinerea in Romania sau in alt stat membru al Uniunii Europene a calificarii profesionale necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca;
k) copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala, traduse si supralegalizate in conditiile legii;
l) copia documentului de trecere a frontierei, valabil, al strainului si, dupa caz, copia permisului de
sedere in Romania;
m) doua fotografii tip 3/4 ale strainului.

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii permanenti, angajatorul persoana fizica va
depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata, insotita de documentele prevazute la lit.d)-m), precum si de urmatoarele documente:
a) copia actului de identitate si, dupa caz, a autorizatiei sau a altui document legal care atesta
exercitarea unei activitati ori profesii independente;
b) dovada ca dispune de venituri suficiente pentru plata salariului angajatului strain;
c) cazierul judiciar al persoanei fizice angajatoare.

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii sezonieri, angajatorul, persoanajuridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul instrainatate, va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, insotita de documentele prevazute la lit. a)-d), i), l) si m), precum si de:
a) copia actului de studii necesar pentru incadrarea in functia sau in meseria pentru care se solicita
eliberarea autorizatiei de munca, tradus si supralegalizat in conditiile legii;
b) copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant
sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala, traduse si supralegalizate in conditiile legii.

Pentru obtinerea autorizatiei de munca pentru lucratorii sezonieri, angajatorul persoana fizica va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata, insotita de documentele prevazute la lit. d), i), l) si m), precum si de:
a) copia actului de studii necesar pentru incadrarea in functia sau in meseria pentru care se solicita
eliberarea autorizatiei de munca, tradus si supralegalizat in conditiile legii;
b) copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala, traduse si supralegalizate in conditiile legii;
c) copia actului de identitate si, dupa caz, a autorizatiei sau a altui document legal care atesta
exercitarea unei activitati ori profesii independente;
d) dovezi ca dispune de venituri suficiente pentru plata salariului angajatului strain;
e) cazierul judiciar al persoanei fizice angajatoare.

In vederea obtinerii autorizatiei de munca nominala, angajatorul, persoana juridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului,
insotita de documentele prevazute la lit. b)-d), i), l) si m).

Pentru obtinerea autorizatiei de munca nominale, angajatorul persoana fizica va depune Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata, insotita de documentele prevazute la lit. d), i), l) si m), precum si de:
a) copia actului de identitate si, dupa caz, a autorizatiei sau a altui document legal care atesta
exercitarea unei activitati ori profesii independente;
b) dovezi ca dispune de venituri suficiente pentru plata salariului angajatului strain;
c) cazierul judiciar al persoanei fizice angajatoare.

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratorii stagiari, angajatorul, persoana juridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, insotita de documentele prevazute la lit. a)-e) si j)-m).

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru sportivi, angajatorul persoana juridica din Romania va depune a Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, insotita de documentele prevazute la a)-d), i), l) si m).

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratori transfrontalieri, angajatorul, persoana juridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, insotita de documentele prevazute la lit. a)-d) si h)-m).

In vederea obtinerii autorizatiei de munca pentru lucratori transfrontalieri, angajatorul persoana fizica va depune la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata, insotita de documentele prevazute la lit. d) si h)- m), precum si de:
a) copia actului de identitate si, dupa caz, a autorizatiei sau a altui document legal care atesta exercitarea unei activitati ori profesii independente.
b) dovezi ca dispune de venituri suficiente pentru plata salariului angajatului strain;
c) cazierul judiciar al persoanei fizice angajatoare.

Pentru obtinerea autorizatiei de munca pentru lucratorii detasati, angajatorul persoana juridica din Romania ori o reprezentanta, sucursala sau filiala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, va depune o cerere motivata, insotita de documentele prevazute la lit. a), b), d) i ) – k) si m), precum si de:
a) copia documentului valabil la trecerea frontierei;
b) copia contractului individual de munca, inregistrat la autoritatile competente din tara de origine,
tradus si legalizat;
c) copia actului de detasare, tradus si legalizat;
d) dupa caz, copia contractului comercial de prestari de servicii, inregistrat la organul fiscal competent teritorial.

Pentru obtinerea autorizatiei de munca pentru lucratorii inalt calificati, angajatorul, persoana juridica din Romania, va depune o cerere motivata insotita de documentele prevazute la lit. a), b), d) i), l) si m) precum si de:

a) copia contractului de munca valabil sau a unei oferte de angajare pe un loc de munca inalt calificat, de cel putin un an, care trebuie sa prevada ca sasariul lunar ori anual este de cel putin 4 ori salariul mediu brut pe economie;
b) atestatul de recunoastere a studiilor, eliberat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu, sau diploma de studii, eliberata de institutii
de invatamant acreditate in Romania, care face dovada obtinerii unei calificari din invatamantul postliceal sau superior necesar ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca, atat in cazul profesiilor reglementate, cat si in cazul profesiilor nereglementate;
c) atunci cand este cazul, documente care atesta obtinerea in Romania sau in alt stat membru al Uniunii Europene, ca urmare a unei experiente profesionale cu un nivel de cunostinte comparabil cu calificarile din invatamantul postliceal sau superior, a calificarii profesionale superioare necesare ocuparii functiei pentru care se solicita eliberarea autorizatiei de munca, numai in cazul profesiilor reglementate.

Cererea pentru eliberarea autorizatiei de munca se solutioneaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia. In cazurile in care, pentru constatarea indeplinirii conditiilor de obtinere a autorizatiei de munca, sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile. Cererea de eliberare a autorizatiei de munca formulata de posesorul Cartii albastre a Uniunii Europene obtinuta intr-un alt stat membru se solutioneaza in termen de 15 zile de la data primirii."

Autorizatia de munca este valabila pe toata perioada contractului individual de munca, cu norma intreaga, vizat de inspectoratul teritorial de munca, in situatia continuarii raporturilor de munca in aceeasi functie si la acelasi angajator, cu exceptia autorizatiei de munca pentru lucratori detasati, care este valabila un an de la data eliberarii."

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneautorizatie de muncaprocedura legalalucratori

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 26 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Obtinerea legala a autorizatiei de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Care Este Vechimea In Munca Si Cand Ma Pot PensionaIntrebare: Buna ziua. Sunt nascuta pe data de 10.03.1968. Am lucrat in 1986-1987, pentru scurte perioade ca ziliera la o unitate ce mi-a eliberat adeverinta de lucru pentru 79 de zile. Se specifica ca s-au retinut cele 3% pensie suplimentara si CAS. Datele nu apar in cartea de munca ci doar in adeverinta. Se iau in calcul ca vechime in munca (perioada contributiva)? Din 1.10. 1988- 1.09.1989 am lucrat in aceeasi unitate cu Carte de munca. Am urmat Facultate cursuri la zi 5 ani: 1989-1994.Pe Diploma
 

Raspuns: Va multumesc mult pentru raspuns... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

Afla totul despre modificarile din SALARIZARE in 2019!

Cazuri practice si mod de calcul
 
Descarcati gratuit Raportul Special
"SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti"
SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 

 
 
 



 
Afla totul despre modificarile din SALARIZARE in 2019!
Cazuri practice si mod de calcul

Descarcati gratuit Raportul Special

"SALARIZAREA: modificari majore in 2019 - 7 Cazuri Practice explicate de specialisti"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]