Clauza de mobilitate in CIM. Model act aditional de includere a clauzei

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 August 2023
11 August 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
spor de mobilitatecuantum spor de mobilitateclauza de mobilitate
Clauza de mobilitate in CIM. Model act aditional de includere a clauzei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stim bine faptul ca in cadrul contractului individual de munca se poate include si clauza de mobilitate, care stabileste  executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat, care nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.

Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca, conform Codul Muncii.

Atentie mare la faptul ca mobilitatea implica stabilirea in CIM a mai multor locuri de munca in care salariatul are obligatia sa isi desfasoare activitatea si implicit cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura.

Intrarea in vigoare a Legii 283/2022 - angajatorii au obligatia aplicarii, in mod corespunzator, a tuturor modificarilor legislative aduse clauzelor contractului individual de munca.
 
Lucrarea „Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative, detalii AICI >>> 

Clauza de mobilitate din CIM da dreptul salariatului la sporul de mobilitate permanent luna de luna


Angajatorul nu poate renunta unilateral nici la clauza de mobilitate si nici la prestatiile suplimentare in bani sau in natura.

Codul muncii Art. 20. – (1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.

Art. 25. – (1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Ce se intampla daca angajatorul nu mai are nevoie ca angajatii sa isi schimbe locul de munca si atunci doreste eliminarea clauzei de mobilitate?


Mobilitatea implica stabilirea in contractul individual de munca a mai multor locuri de munca in care salariatul are obligatia sa isi desfasoare activitatea.
 
 
Scapati rapid si fara stres de stufoasa birocratie legislativa!
 
Noul model al contractului individual de munca + 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE va scapa acum de amenzile ITM, detalii AICI >>> 
 
Evident, se impune intocmirea unui act aditional la CIM pentru salariatii in cauza. Vom specifica faptul ca locul de munca este fix si ca se renunta la cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitale prestatiilor suplimentare in natura acordate pentru clauza de mobilitate.

Angajatorul nu poate renunta unilateral nici la clauza de mobilitate si la fel nu poate renunta nici la prestatiile suplimentare in bani sau in natura.

 Daca locul de munca va fi unul fix, stabil, angajatii vor semna actul de modificare a CIM in conformitate cu situatia intalnita in practica.

Atentie la faptul ca in practica intalnim mai multe modalitati de suplimentare a drepturilor salariatului care renunta la stabilitatea locului de munca.

Cateva exemple oferite de specialistii PortalCodulMuncii.ro:

- masina de serviciu;
- laptop;
- telefon mobil;
- tableta;
- card pentru combustibil;
- tichete de masa;
- tichete de vacanta;
- pensie facultativa;
- suma x sau x% procent bonus din vanzari etc.

Prestatia in bani pentru clauza de mobilitate poate fi inclusa in salariul de baza sau trebuie mentionata separat


Nu neglijam urmatorul aspect: Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

"Posibilitatea introducerii in salariu de baza a celorlalte elemente ale salariului nu este prevazuta de lege.

In consecinta, apreciem ca prestatiile pentru cauza de mobilitate este necesar sa fie prevazute in contractul individual de munca, distinct de salariul de baza.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.

Model act aditional la Contract Individual de Munca cu includerea Clauzei de Mobilitate


 ACT ADITIONAL Nr. XX din XX/XX/2014
LA CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA
inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor la data de XX.XX.20XX

 
 
A. Partile contractului
Angajator - persoana juridica/fizica ................ , cu sediul/domiciliul in .............. , inregistrata la registrul comertului/autoritatile administratiei publice din ................ sub nr. ............... , cod fiscal
.............. , telefon ............. , reprezentata legal prin ................ , in calitate de .................. ,
si
salariatul/salariata - domnul/doamna .................... , domiciliat/domiciliata in localitatea .............. , str. .............. nr. ..... , judetul ............ , posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ........ nr. ....... , eliberat/eliberata de ........... la data de ........... , CNP ................. , autorizatie de munca/permis de sedere in scop de munca seria .......... nr. ............... din data ..................... ,
am incheiat prezentul contract individual de munca in urmatoarele conditii asupra carora am convenit:
 
Partile contractante au convenit modificarea elementelor:
 
D. Locul de munca
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea in mai multe locuri de munca astfel:
(se inscriu aceste locuri de munca: zonele , judetele, punctele de lucru, etc.).
 
J. Salariul:
1. Salariul de baza lunar brut: ...lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ... ;
b) indemnizatii ... ;
b1) prestatii suplimentare in bani .........................................
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura .....................................
c) alte adaosuri: bonusul dupa cum urmeaza: (aici puteti specifica modul de calcul al bonusurilor; exemplu: 5% din vanzari daca vanzarile ating un prag de xx lei etc.)
3. Orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
.
4. Data/datele la care se plateste salariul este/sunt ...
 
Restul clauzelor raman neschimbate.
Incheiat in doua exemplare originale azi, xx.xx.2021, cate un exemplar pentru fiecare parte.
 
 
Angajator, Salariat,
..................................  ..............................
 
Reprezentant legal,
......................................

Intrarea in vigoare a Legii 283/2022 - angajatorii au obligatia aplicarii, in mod corespunzator, a tuturor modificarilor legislative aduse clauzelor contractului individual de munca.
 
Lucrarea „Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative, detalii AICI >>> 


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]