V-ati saturat sa tot auziti cuvantul “criza”? Parerile analistilor se schimba precum prognoza meteo: azi avem soare, maine ploaie sau invers? Ne adancim in criza sau economia da semne de relansare?... Si noi ne-am saturat.
Insa indiferent de ceea ce va urma, realitatea ne demonstreaza ca traversam o perioada de criza, fie ea economica, sociala, cum vor unii sa creada sau numai o criza de constiinte, cum vor altii. Atat timp cat numarul concedierilor creste simtitor, incat devine ingrijorator, haideti sa tratam problema cu atentia si respectul care i se cuvin.
Situatia este ingrata atat pentru angajat cat si pentru angajator. In cazul primului, concedierea poate fi traumatizanta, chiar poate produce depresii severe, insa nu va imaginati ca pentru angajatorul care trebuie sa anunte sinistra decizie este mai simplu. Nu numai din motive morale… Sa ne gandim numai la cate acte trebuie facute, cate proceduri de respectat si totul perfect legal.
Prin urmare, cum trebuie solutionata problema intr-un mod cat mai putin dureros pentru ambele parti? Nu tratez aici problema angajatului, dar tu, managerule de resurse umane sau angajatorule, stii tot ce ai de facut intr-un asemenea caz? Stii cum trebuie sa procedezi in mod legal, astfel incat decizia sa nu poata fi contestata in instanta? Sunt sigura ca in aceste momente, ultimul lucru pe care l-ai dori ar fi sa platesti despagubiri angajatului care a castigat procesul pentru concediere nelegala. In ultima instanta… stii cum sa aperi interesele firmei?
Pentru toate aceste intrebari exista un raspuns. Din interesul urias asupra concedierilor a aparut CD-ul Concedierea perfect legala! Solutii 100% practice la orice problema de concediere, dar si intreaga procedura legala de urmat in aceasta situatie.
Adina Vasile
editorialist
www.legislatiamuncii.ro